‘Direct Healthcare Professional Communication’

Waarschuwingsbrief onder de loep
Analyse
04-08-2020
Lara M. Harmans

Er valt een envelop op de mat, met daarop een afbeelding van een handje en de mededeling ‘Belangrijke, niet-commerciële risico-informatie over een farmaceutisch product’. Van wie zijn die enveloppen afkomstig en waarom krijgen zorgverleners deze toegestuurd?

Die brieven zijn een vorm van ‘Direct Healthcare Professional Communication’ (DHPC).1 Met een DHPC kan een farmaceutisch bedrijf individuele zorgverleners informeren over nieuwe, belangrijke risico-informatie over een geneesmiddel. Denk hierbij aan een levering- of kwaliteitsprobleem, een ernstige bijwerking of een belangrijke waarschuwing voor goed gebruik. Vaak gaat het om een aanbeveling van de ‘Pharmacovigilance Risk Assessment Committee’ (PRAC) (zie ‘Pharmacovigilance Risk Assessment Committee’). Na de marktintroductie van een geneesmiddel volgt een fase waarin de werkzaamheid en de risico’s bij gebruik in de praktijk worden gemonitord. Het duurt immers veel te lang wanneer een geneesmiddel pas op de markt wordt toegelaten wanneer álle mogelijke risico’s bekend zijn. Eens in de zoveel tijd komt er zodoende nieuwe risico-informatie over een geneesmiddel boven water, waarover voorschrijvers tijdig geïnformeerd moeten worden.

Herkenbaarheid en weerstand

Het briefpapier en de enveloppen van de DHPC’s hebben een uniform uiterlijk: eerst waren er alleen enveloppen met een oranje handje, maar sinds 11 juni ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing