Diffuse intravasale stolling

Klinische praktijk
M. Levi
E. de Jonge
H. ten Cate
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:470-5
Abstract

Samenvatting

- Diffuse intravasale stolling is een syndroom dat wordt gekenmerkt door een systemische activatie van de bloedstolling, met als gevolg de vorming van intravasculaire stolsels en verminderde orgaanperfusie. Tegelijkertijd kan de consumptie van bloedplaatjes en stollingsfactoren leiden tot ernstige bloedingen.

- Diffuse intravasale stolling wordt gezien bij septikemische infecties, trauma, maligniteiten, obstetrische complicaties, vasculaire afwijkingen, toxische en immunologische reacties.

- Samengevat is de systemische afzetting van fibrine het gevolg van een verhoogde trombinegeneratie, van een gelijktijdige onderdrukking van fysiologische antistollingsmechanismen en van verminderde fibrineafbraak door een geremde fibrinolyse.

- Het toegenomen inzicht in de pathogenese van diffuse intravasale stolling vormt een goede basis voor de ontwikkeling van betere ondersteunende therapie bij patiënten met deze complicatie.

- Bij de therapie kunnen anticoagulantia, bloedplaatjes- en plasmatransfusie, stollingsremmerconcentraten en antifibrinolytica worden ingezet.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Inwendige Geneeskunde en afd. Intensive Care, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Dr.M.Levi en E.de Jonge, internisten.

Slotervaartziekenhuis, afd. Inwendige Geneeskunde, Amsterdam.

Dr.H.ten Cate, internist.

Contact dr.M.Levi

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties