Diagnose in beeld (96). Een jongen met 'wasbordnagels'

Wat is de diagnose?
D.N. Kolbach
H.A.M. Neumann
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1321
Abstract

Casus

Bij een 15-jarige jongen was in de loop van 3 jaar het oppervlak van zijn nagels ruwer en ribbelig geworden. Antimycotische therapie had geen resultaat. De veranderingen werden als cosmetisch storend ervaren. Patiënt was overigens goed gezond en in zijn familie kwamen geen huidziekten zoals psoriasis voor. Bij inspectie vertoonden alle nagels een grauwgrijs, ruw oppervlak, longitudinale ribbeling en een concaaf dorsaal aspect met dunne nagelplaat (figuur). De klinische diagnose luidde ‘trachyonychia en koilonychia passend bij het “20-nail”-dystrofiesyndroom’ (‘wasbordnagels’ in de volksmond). Bij kinderen vertoont dit syndroom meestal een spontaan herstel, maar bij volwassenen heeft de aandoening…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Dermatologie, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht.

Mw.D.N.Kolbach, assistent-geneeskundige; prof.dr.H.A.M.Neumann, dermatoloog.

Contact mw.D.N.Kolbach

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

E.P.B.
Plinck

Rotterdam, juli 2002,

Het verheugt ons dat Kolbach en Neumann (2002:1321) aandacht besteden aan de zo interessante nagelpathologie. Echter, het equivalent in de volksmond van trachyonychia is niet ‘wasbordnagels’, maar ‘schuurpapiernagels’. Het fijnkorrelige, ruwe aspect van de nagels doet denken aan schuurpapier. ‘Wasbordnagels’ (figuur) laten in het mediane nageloppervlak overdwarse ribbels zien (zoals een ouderwets wasbord). Deze aandoening ziet men met name in de duimnagels, enkel- of dubbelzijdig. De oorzaak is doorgaans habitueel (het al dan niet bewust repetitief strijken met de wijsvinger over nageloppervlak en nagelriem).

E.P.B. Plinck
D.N.
Kolbach

Maastricht, augustus 2002,

Terecht merkt Plinck op dat de Nederlandse naam ‘wasbordnagels’ een ander ziektebeeld aanduidt. De Nederlandse term ‘schuurpapiernagels’ voor ‘20-nail dystrophy of childhood’ zoals door ons beschreven, is correct.

D.N. Kolbach
H.A.M. Neumann