Wees bedacht op pancreascarcinoom

Diabetes mellitus type 2 met atypisch beloop

Klinische praktijk
Roelf Holtrop
Wouter M. Creyghton
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4668
Abstract

Dames en Heren,

Een pancreascarcinoom is een relatief zeldzame aandoening, vergeleken met diabetes mellitus type 2. Soms wordt de diagnose ‘pancreascarcinoom’ voorafgegaan door diabetes mellitus. Hoe kom je erachter bij wie diabetes mellitus een voorbode is van deze sluipende vorm van kanker?

In 2018 werd bij 53.600 Nederlanders diabetes mellitus ontdekt. Voor behandelaars is het niet eenvoudig om uit dit grote aantal patiënten met diabetes mellitus diegenen te selecteren bij wie de diabetes mogelijk een manifestatie is van een pancreascarcinoom. In deze klinische les illustreren we aan de hand van de ziektegeschiedenissen van 3 patiënten dat er in de presentatie van diabetes mellitus ongewone aspecten kunnen opvallen die moeten doen denken aan de mogelijkheid van een onderliggend pancreascarcinoom.

Patiënt A, een 72-jarige man, had sinds enkele maanden last van dorst, polyurie en gewichtsverlies. Toen de diagnose ‘diabetes mellitus type 2’ werd gesteld had hij 4 kg aan gewicht verloren. De familieanamnese voor diabetes mellitus type 2 was negatief. De nuchtere glucosewaarde was 13,1 mmol/l bij een HbA1c-waarde van 85 mmol/mol (referentiewaarden in de tabel). De waarden van het lipidenspectrum waren als volgt: totaal cholesterol: 3,9 mmol/l; HDL-cholesterol: 1,38 mmol/l; LDL-cholesterol…

Auteursinformatie

Gezondheidscentrum Ermelo, Ermelo: drs. R. Holtrop, huisarts. St.Jansdal Ziekenhuis, afd. Interne Geneeskunde, Harderwijk: drs. W.M. Creyghton, internist-endocrinoloog.

Contact R.Holtrop (rholtrop@planet.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Roelf Holtrop ICMJE-formulier
Wouter M. Creyghton ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties