Denk aan auto-immuunpancreatitis type 2

Acute pancreatitis bij een jonge patiënt

Vrouwenlichaam met oplichtende pancreas
Roeland Zoutendijk
Hjalmar C. van Santvoort
Mihaela G. Raicu
Thomas L. Bollen
Robert C. Verdonk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D6683
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Acute pancreatitis is een veelvoorkomend ziektebeeld dat meestal wordt veroorzaakt door galstenen of alcoholabusus. Er bestaan ook twee vormen van auto-immuunpancreatitis (AIP). AIP type 2 wordt in verband gebracht met inflammatoire darmziekten. Deze vorm van AIP kan zich manifesteren als acute pancreatitis, een massa in het pancreas of ‘stille icterus’; de ziekte openbaart zich vaak op relatief jonge leeftijd vergeleken met AIP type 1.

Casus

De 18-jarige patiënte met de ziekte van Crohn kreeg klachten passend bij acute pancreatitis. Nadat andere oorzaken waren uitgesloten, werd de diagnose ‘AIP type 2’ gesteld op basis van MR-cholangiopancreaticografie (MRCP) en het kenmerkende beeld bij histopathologisch onderzoek. De patiënte werd behandeld met prednison, waarna de klachten snel verdwenen. Bij de controle nadien liet de MRCP een duidelijke verbetering zien.

Conclusie

Ook jonge patiënten en patiënten zonder aanwijzingen voor IgG4-gerelateerde ziekte kunnen AIP hebben. AIP type 2 is vaak lastig te diagnosticeren. Deze aandoening is meestal goed te behandelen met een corticosteroïd. Een onderhoudsbehandeling is meestal niet nodig.

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein, Utrecht en Woerden. Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: dr. R. Zoutendijk en dr. R.C. Verdonk, mdl-artsen. Afd. Chirurgie: prof.dr. H.C. van Santvoort, gastro-enterologisch chirurg. Afd. Pathologie: dr. M.G. Raicu, patholoog. Afd. Radiologie: dr. T.L. Bollen, radioloog.

Contact R. Zoutendijk (r.zoutendijk@antoniusziekenhuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Roeland Zoutendijk ICMJE-formulier
Hjalmar C. van Santvoort ICMJE-formulier
Mihaela G. Raicu ICMJE-formulier
Thomas L. Bollen ICMJE-formulier
Robert C. Verdonk ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties