De waarde van pulsoximetrie bij zuigelingen

Een volwassene houdt kinderhandje vast
Elise S. Talsma
I.G. (Anjali) Kooter-Bechan
Gerben Boeynaems
D.A.J.P. (Danny) Haring
Arjan B. te Pas
Ilona C. Narayen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D6810
Abstract

Beste collega’s,

In deze klinische les gaan wij het hebben over het belang van de inschatting van de zuurstofsaturatie bij zuigelingen. Beoordeling van het kind op tekenen van cyanose is onvoldoende betrouwbaar om hypoxie uit te sluiten. Aan de hand van drie casussen laten wij het nut zien van pulsoximetrie bij zuigelingen in de eerste lijn.

Voor een goede beoordeling van een zieke zuigeling in de eerste lijn is het vaststellen van de aan- of afwezigheid van hypoxie essentieel. Inschatting van hypoxie op basis van de kleur van de huid en slijmvliezen is zeer onbetrouwbaar. Saturatiemeting met pulsoximetrie is hiervoor een non-invasief, makkelijk en betrouwbaar alternatief, maar deze methode vereist bij zuigelingen wel apparatuur die daar geschikt voor is.

Ondanks het belang van saturatiemeting bij jonge kinderen zijn er in huisartspraktijken en op huisartsenposten nog onvoldoende pulsoximeters aanwezig die geschikt zijn voor zuigelingen. Aan de hand van drie casussen beschrijven wij het belang van zuurstofsaturatiemeting bij de beoordeling van jonge zuigelingen in de eerste lijn.

Patiënt A, een meisje van 6 maanden, werd bij de huisarts gebracht omdat zij sinds 4 dagen tekenen van malaise vertoonde, hoestte, minder dronk en minder plaste; sinds een dag had zij koorts tot 39,6 °C. Bij de beoordeling werd een…

Auteursinformatie

Alrijne Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Leiderdorp: drs. E.S Talsma, arts-assistent kindergeneeskunde (thans: arts-assistent neonatologie in het LUMC); dr. I.G. Kooter-Bechan, drs. Gerben Boeynaems en drs. D.A.J.P. Haring, kinderartsen. Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Kindergeneeskunde, Leiden: prof.dr. A.B. te Pas, kinderarts- neonatoloog; dr. I.C. Narayen, aios kindergeneeskunde.

Contact E.S. Talsma (elisesarahtalsma@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Elise S. Talsma ICMJE-formulier
I.G. (Anjali) Kooter-Bechan ICMJE-formulier
Gerben Boeynaems ICMJE-formulier
D.A.J.P. (Danny) Haring ICMJE-formulier
Arjan B. te Pas ICMJE-formulier
Ilona C. Narayen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Waar en hoe precies kan ik het best de pulsoximeter plaatsen?

Als huisarts hebben wij een pulsoximeter voor volwassenen. Hoe kunnen we die gebruiken? Op de grote teen of 2 vingers? Met je hand dan de vingers en pulsoximeter vasthouden zoals op uw foto te zien is? Zijn de oren ook te gebruiken?

Bedankt voor uw reactie.

Wim Kools, huisarts te Loon op Zand