De verraderlijke mitralisklepstenose

Klinische les
21-11-2018
Margot A.W. Habets en Nico H.J. Pijls

Dames en Heren,

Door de lage incidentie van acuut reuma in Europa zien we in de praktijk nog maar weinig patiënten met reumatisch kleplijden. Door migratie van mensen uit gebieden waar acuut reuma nog endemisch is, zien we toch sporadisch patiënten met een mitralisklepstenose. Bij deze patiënten wordt de diagnose in eerste instantie gemakkelijk over het hoofd gezien.

In deze klinische les willen wij de mitralisklepstenose onder de aandacht brengen. Wij beschrijven twee patiënten bij wie de diagnose bij het eerste contact was gemist en pas laat werd gesteld, bij één patiënt zelfs na het optreden van acute complicaties.

 

Patiënt A, een 38-jarige vrouw, was naar de polikliniek Cardiologie verwezen in verband met cardiomegalie op een thoraxfoto die gemaakt was in het kader van screening op tuberculose. Patiënte was afkomstig uit Indonesië en woonde sinds een half jaar in Nederland. Zij had sinds een paar maanden last van vermoeidheid met een afgenomen inspanningstolerantie. Bij het lichamelijk onderzoek was geen souffle over het hart beschreven. Het ecg toonde een sinustachycardie met dilatatie van het linker atrium en een rechter hartas (figuur 1). Voor aanvullende diagnostiek werd een echocardiogram afgesproken. Deze werd echter door patiënte zelf geannuleerd en zij onttrok zich aan verder vervolgonderzoek.

Figuur 1

Ecg van patiënt A

Dit ecg toont sinustachycardie met een rechter hartas ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing