Een Europese vergelijking

De resultaten van het Nederlandse gezondheidsbeleid

Onderzoek
Johan P. Mackenbach
Martin McKee
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5686
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan hoe de resultaten van het Nederlandse gezondheidsbeleid zich verhouden tot die van andere Europese landen, op basis van een recent uitgevoerde vergelijking van nationale prestaties op 10 verschillende terreinen van preventief gezondheidsbeleid.

Opzet

Literatuurstudie en analyse van gegevens in internationale databestanden.

Methode

De volgende terreinen werden bestudeerd: roken, alcohol, voeding, zwangerschap en bevalling, jeugdgezondheidszorg, infectieziekten, hypertensie, kankerscreening, verkeersveiligheid, en luchtverontreiniging. Op basis van literatuuroverzichten werd een set van 27 ‘proces’- en ‘uitkomst’-indicatoren geconstrueerd, alsmede een samenvattende score voor de resultaten van het nationale gezondheidsbeleid.

Resultaten

Er waren grote verschillen tussen Europese landen in de resultaten van preventief gezondheidsbeleid op elk van de 10 terreinen. In de Europese rangorde op basis van de samenvattende score staat Nederland op de 5e plaats, na Zweden, Noorwegen, IJsland en Finland. Op de meeste terreinen doet Nederland het beter dan het Europese gemiddelde, maar dat geldt niet voor beleid op het gebied van roken. Als Nederland het op alle terreinen even goed zou doen als Zweden, zou een aanzienlijk aantal gevallen van sterfte aan longkanker, aan (post)neonatale oorzaken, aan borstkanker en aan verkeersongevallen vermeden kunnen worden.

Conclusie

Nederland is een van de succesvolste Europese landen wat preventief gezondheidsbeleid betreft. Om op alle terreinen uit te blinken zijn echter meer inspanningen nodig.

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg, Rotterdam.

Prof.dr. J.P. Mackenbach, sociaal-geneeskundige.

London School of Hygiene and Tropical Medicine, European Centre on Health of Societies in Transition, Londen, Verenigd Koninkrijk.

Prof. M. McKee, sociaal-geneeskundige.

Contact prof.dr. J.P. Mackenbach (j.mackenbach@erasmusmc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 17 december 2012
Peter Anderson, Ahti Anttila, Béatrice Blondel, Caroline Bollars, Laura Currie, Anna Gilmore, Patrick Goodman, Susann Henschel, Babak Khoshnood, José Martin-Moreno, Andrew McCulloch, Sylvia Medina, Francesco Mitis, Ionela Petrea, Ralf Reintjes, Liselotte Schäfer Elinder, Dinesh Sethi, Ingrid Wolfe, en Jennifer Zeitlin leverden een belangrijke bijdrage aan het boek Successes and failures of health policy in Europe waarop dit artikel is gebaseerd; de Rockefeller Foundation faciliteerde een verblijf in hun Bellagio Center; Marina Karanikolos assisteerde bij het verzamelen en bewerken van een deel van de gegevens.

Auteur Belangenverstrengeling
Johan P. Mackenbach ICMJE-formulier
Martin McKee ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties