De invloed van peer review en redactionele bewerking op de kwaliteit van oorspronkelijke stukken in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde; beoordeling door lezers

Onderzoek
J.P.E.N. Pierie
H.C. Walvoort
A.J.P.M. Overbeke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:42-7
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoeken of peer review en redactionele bewerking van invloed zijn op de kwaliteit van oorspronkelijke artikelen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Opzet

Panelonderzoek.

Plaats

Redactiekantoor NTvG.

Methoden

De aangeboden, geaccepteerde en gepubliceerde versie van 50 oorspronkelijke artikelen gepubliceerd in het NTvG werden ter beoordeling aangeboden aan 25 studenten, 25 basisartsen, 25 huisartsen en 25 specialisten. Elk artikel werd door 1 beoordelaar uit elke groep beoordeeld. Met behulp van beoordelingsformulieren werden de peer-reviewfase (aangeboden versus geaccepteerde versie) en de redactionele-bewerkingsfase (geaccepteerde versus gepubliceerde versie) aan de hand van respectievelijk 23 en 16 onderdelen beoordeeld, telkens op een 5-puntsschaal. De resultaten werden dichotomisch geanalyseerd (frequentie van score ≤ 2 versus score ≥ 3).

Resultaten

In de peer-reviewfase verbeterde volgens de scores van de beoordelaars de kwaliteit van 1423 onderdelen (61) significant, waarbij vooral de algehele verslaglegging (p = 0,00001) en de algemeen-medische waarde (p = 0,00001) verbeterden. De redactionele-bewerkingsfase gaf verbetering van 1116 onderdelen (69), waarbij de stijl (p = 0,0001) en de leesbaarheid (p = 0,004) sterk verbeterden. Er werden geen verschillen gevonden tussen de beoordeling van de studenten, die van de basisartsen, die van de huisartsen en die van de specialisten.

Conclusie

Zowel peer review als redactionele bewerking verbetert volgens de lezers de kwaliteit van oorspronkelijke stukken aangeboden aan het NTvG.

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Postbus 75971, 1070 AZ Amsterdam.

J.P.E.N.Pierie, arts-stagiair; dr.H.C.Walvoort, wetenschappelijk eindredacteur; dr.A.J.P.M.Overbeke, uitvoerend hoofdredacteur.

Contact J.P.E.N.Pierie

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties