De behandeling van nier- en ureterstenen met een niersteenvergruizer van de tweede generatie

Onderzoek
A.F. Bierkens
A.J.M. Hendrikx
B.Th. Hendriks
F.M.J. Debruyne
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:815-8
Abstract

Samenvatting

Sinds januari 1988 beschikt het Sint-Radboudziekenhuis te Nijmegen over een niersteenvergruizer van de tweede generatie (Siemens Lithostar), waarmee inmiddels door ons meer dan 1600 behandelingen werden uitgevoerd. In dit artikel worden de resultaten van 582 behandelingen bij de eerste 500 patiënten besproken.

Bij evaluatie na 3 maanden bleek dat bij 51,3 van de patiënten na een eerste behandeling alle stenen verdwenen waren. Na 6 maanden was dit percentage opgelopen tot 64,5 en bovendien was toen 25,4 van de patiënten met restconcrementen toch klachtenvrij. Bij slechts 10,1 van de patiënten kon de steen niet door middel van niersteenvergruizing behandeld worden. De behandeling geschiedde bij 313 patiënten (53,8) poliklinisch. Bij 90 van de patiënten bij wie geen auxiliaire maatregelen nodig waren, bleek slechts de helft intraveneuze sedatie en (of) pijnstilling nodig te hebben. De andere helft had geen enkele vorm van pijnstilling nodig voor de behandeling. Ernstige complicaties deden zich bij de behandeling niet voor, wel hadden 376 patiënten (75,2) kortdurend hematurie na de behandeling en was er vaak een huidletsel aanwezig.

Dank zij de mogelijkheid van poliklinische behandeling en het gebruik van minder anesthesie bij een succespercentage van 89,9 (reststenen, < 5 mm doorsnede, die spontaan geloosd kunnen worden) na 6 maanden betekent de Lithostar een aanwinst in de behandeling van urolithiasis.

Auteursinformatie

Sint-Radboudziekenhuis, afd. Urologie, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

A.F.Bierkens; dr.A.J.M.Hendrikx en prof.dr.F.M.J.Debruyne, urologen; B.Th.Hendriks, automatiseringsdeskundige.

Contact prof.dr.F.M.J.Debruyne

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties