Colistine als laatste redmiddel bij 2 patiënten met longinfectie door multiresistente ziekenhuisbacteriën

Klinische praktijk
M.B. Ekkelenkamp
M.J.M. Bonten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1022-6
Abstract

Samenvatting

Een 57-jarige man die na een buismaagreconstructie (wegens oesofaguscarcinoom) werd beademd en een 16-jarige jongen met een thoraxtrauma hadden een pneumonie met als verwekker onder andere Pseudomonas aeruginosa. De infectie hield aan onder behandeling met antibiotica. Na toevoeging van het antibioticum colistine verbeterde de klinische toestand van beide patiënten in 3-4 weken. Uiteindelijk konden beiden worden ontslagen naar een revalidatiekliniek. Het gebruik van colistine is vanwege vermeende nefrotoxiciteit en neurotoxiciteit in de jaren zeventig van de vorige eeuw in onbruik geraakt. In recente observationele studies had het middel minder toxische bijwerkingen dan voorheen werd aangenomen. Het middel is alleen geregistreerd voor verneveling bij kolonisatie van de longen en recidiverende longinfecties bij patiënten met cystische fibrose, maar kan ook uitkomst bieden bij de behandeling van andere patiënten met infecties met gramnegatieve staven die voor alle andere antibiotica ongevoelig zijn.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1022-6

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, Utrecht, Eijkman-Winkler Instituut voor Medische Microbiologie, G04.614, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Contact Hr.M.B.Ekkelenkamp, assistent-geneeskundige; hr.prof.dr.M.J.M.Bonten, internist-infectioloog (m.ekkelenkamp@lab.azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties