Chirurgische drainage van de ductus pancreaticus bij patiënten met chronische pancreatitis effectiever dan endoscopische drainage: gerandomiseerde trial

Onderzoek
D.L. Cahen
D.J. Gouma
Y. Nio
E.A.J. Rauws
M.A. Boermeester
O.R. Busch
J. Stoker
J.S. Laméris
M.G.W. Dijkgraaf
K. Huibregtse
M.J. Bruno
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2624-30
Abstract

Samenvatting

Doel

Het vergelijken van endoscopische en chirurgische drainage van de ductus pancreaticus voor de decompressie van de ductus bij patiënten met chronische pancreatitis die ernstige pijnklachten hebben en een gedilateerde ductus pancreaticus.

Opzet

Gerandomiseerde klinische studie.

Methode

Alle patiënten met chronische pancreatitis en een distale obstructie van de ductus pancreaticus, maar zonder een vergrote pancreaskop, waren potentiële kandidaten voor de studie. Zij werden gerandomiseerd voor endoscopische transampullaire drainage van de ductus pancreaticus, dan wel voor een pancreaticojejunostomie. De primaire uitkomst was de gemiddelde izbicki-pijnscore gedurende 2 jaar follow-up. Secundaire uitkomstmaten waren pijnverlichting aan het einde van de follow-upperiode, kwaliteit van leven, morbiditeit, mortaliteit, opnameduur en aantal verrichte procedures.

Resultaten

Van de 118 patiënten die tussen januari 2000-oktober 2004 werden geëvalueerd werden 39 patiënten gerandomiseerd; 19 ondergingen endoscopische drainage (van wie 16 lithotripsie) en 20 een pancreaticojejunostomie. Gedurende de follow-upperiode van 24 maanden hadden chirurgisch behandelde patiënten gemiddeld een lagere pijnscore (25 versus 51; p < 0,001) en een ook betere fysieke kwaliteit van leven (p = 0,003). Aan het einde van de follow-up was complete of gedeeltelijke pijnverlichting bereikt bij 32 van de endoscopisch behandelde patiënten en bij 75 van de geopereerde patiënten (p = 0,007). Complicaties en opnameduur waren vergelijkbaar voor beide groepen, maar de endoscopisch behandelde patiënten ondergingen meer procedures dan de chirurgisch behandelde groep (mediaan 8 versus 3; p < 0,001).

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2624-30

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, Amsterdam.

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten; mw.D.L.Cahen (thans: Ziekenhuis Amstelland, Laan van de Helende Meesters 8, 1186 AM Amstelveen), hr.dr.E.A.J.Rauws, hr.prof.dr.K.Huibregtse en hr.dr.M.J.Bruno, maag-darm-leverartsen.

Afd. Heelkunde: hr.prof.dr.D.J.Gouma, mw.dr.M.A.Boermeester en hr.dr.O.R.Busch, chirurgen.

Afd. Radiologie: hr.Y.Nio, hr.prof.dr.J.Stoker en hr.prof.dr.J.S.Laméris, radiologen.

Afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek: hr.dr.M.G.W.Dijkgraaf, klinisch epidemioloog.

Contact mw.D.L.Cahen (djca@zha.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties