Buikpijn na een gegeneraliseerd tonisch-clonisch insult

Röntgenbeeld
Femke J. Amelung
Erwin van Geffen
Marcel P.J. Garssen
Frank van der Heijden
Doeke Boersma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7250
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Ossaal letsel na een gegeneraliseerd tonisch-clonisch insult is zeldzaam. Deze complicatie wordt vaak gemist door de zeldzaamheid, door de afwezigheid van een uitwendig trauma en doordat patiënten in de postictale fase hun klachten niet goed kunnen aangeven. Voor een adequate behandeling is het echter van groot belang dat deze letsels tijdig worden herkend.

Casus

Een 58-jarige man hield na een gegeneraliseerd tonisch-clonisch insult aanhoudende klachten van zijn buik en bekken. Dit bleek te berusten op een bilaterale acetabulumfractuur ten gevolge van de krachtige spiercontracties tijdens het insult. Deze potentieel levensbedreigende complicatie is wereldwijd slechts 30 keer beschreven. De patiënt werd overgeplaatst naar een gespecialiseerd centrum en onderging een open operatie met reductie en interne fixatie van de fracturen. Hij is volledig hersteld.

Conclusie

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor mogelijk musculoskeletaal letsel na een gegeneraliseerd tonisch-clonisch insult, omdat het stellen van de diagnose van groot belang is voor de prognose.

Auteursinformatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch; afd. Chirurgie: dr. F.J. Amelung, aios chirurgie; dr. E. van Geffen en dr. D. Boersma, traumachirurgen; afd. Neurologie: dr. M.P.J. Garssen, neuroloog. Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, afd. Chirurgie, Tilburg: dr. F. van der Heijden, traumachirurg.

Contact F.J. Amelung (f.amelung@jbz.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Femke J. Amelung ICMJE-formulier
Erwin van Geffen ICMJE-formulier
Marcel P.J. Garssen ICMJE-formulier
Frank van der Heijden ICMJE-formulier
Doeke Boersma ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties