Bisfosfonaatgerelateerde osteonecrose van de kaak

Klinische praktijk
Anton A.M. Franken
Nico J.C. van Blijderveen
Max J.H. Witjes
Coen J.C. Netelenbos
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3077
Abstract

Samenvatting

  • Na langdurige behandeling met bisfosfonaten kan zogenaamde ‘bisfosfonaatgerelateerde osteonecrose van de kaak’ (BRONJ) optreden, een relatief zeldzame, maar ernstige en moeilijk behandelbare bijwerking.

  • De incidentie van BRONJ bij patiënten onder behandeling wegens osteoporose is laag en ligt rond de 0,1%. Binnen de oncologie, waarbij hogere intraveneuze doseringen worden gebruikt, ligt het voorkomen hoger; deze varieert tussen de 3-10%.

  • Risicofactoren voor BRONJ zijn invasieve behandeling zoals tandextractie, wortelkanaalbehandeling en plaatsing van tandimplantaten, of trauma in de vorm van drukplaatsen door een slecht passende prothese.

  • Geadviseerd wordt om bij patiënten met te verwachten hoog risico een gebitscontrole uit te laten voeren door tandarts of kaakchirurg en het gebit zo nodig te saneren vóór de start van de behandeling met bisfosfonaat.

  • Tijdens de behandeling met bisfosfonaten dienen alle patiënten een goede mondhygiëne in acht te nemen, regelmatig hun gebit te laten controleren en bij eventuele mondklachten een tandarts te consulteren.

  • Het is belangrijk dat voorschrijvende artsen, tandartsen en kaakchirurgen op de hoogte zijn van het gebruik van bisfosfonaten door hun patiënten en van BRONJ als mogelijk bijwerking. Dit vereist samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de diverse behandelaars.

Auteursinformatie

Isala Klinieken, Zwolle.

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Den Haag.

Drs. N.J.C. van Blijderveen, arts-onderzoeker.

Universitair Medisch Centrum, afd. Kaakchirurgie, Groningen.

Dr. M.J.H. Witjes, kaakchirurg.

VU Medisch Centrum, afd. Interne Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr. C.J.C Netelenbos, internist-endocrinoloog.

Contact dr. A. Franken (a.a.m.franken@isala.nl)

Verantwoording

Dr. E.P. van Puijenbroek, Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb, stelde data ter beschikking.
Belangenconflict: Netelenbos heeft vergoedingen ontvangen voor advies van Warner Chilkot, Amgen en Nycomed, voor lezingen van E. Lilly, Amgen en Daiichi, voor het ontwikkelen van didactisch presentaties van Amgen, reiskostenvergoeding van Novartis en Amgen en grants van Warner Chilkot, Procter & Gamble en Aventis. Financiële ondersteuning voor dit artikel: geen gemeld.
Aanvaard op 26 februari 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties