Bimaxillaire osteotomie bij obstructieve slaapapneu

Onderzoek
02-05-2019
Elmer C. Kruijt Spanjer, Antoine J.W.P. Rosenberg, Jerryl Asin, Peter J.J. Gooris, Jop P. Verweij en Gertjan Mensink
Per abuis zijn de tabellen in dit artikel onder de verkeerde bovenschriften geplaatst. In de online publicatie en in de web-pdf is deze verbetering doorgevoerd.

 

Samenvatting

Doel

Inzicht verkrijgen in de postoperatieve resultaten van bimaxillaire osteotomie bij patiënten met obstructieve slaapapneu (OSA).

Opzet

Retrospectieve patiëntenserie.

Methode

Alle patiënten met OSA die in de afgelopen 4 jaar in het Amphia Ziekenhuis te Breda een bimaxillaire osteotomie ondergingen kwamen voor inclusie in aanmerking. De primaire uitkomstmaten waren de apneu-hypopneu-index (AHI), de afname van de klachten en het succes van de operatie.

Resultaten

In de afgelopen 4 jaar ondergingen 22 patiënten met OSA een bimaxillaire osteotomie in het Amphia Ziekenhuis te Breda. Wij hebben de gegevens van 18 patiënten nader geanalyseerd. Alle patiënten hadden een normale tot matig verhoogde BMI. 94,1% van de patiënten hadden postoperatief geen klachten meer of een sterke afname van de klachten. Bij 23,5% van de patiënten was sprake van volledige genezing (AHI < 5/h) en bij 52,9% van de patiënten van een succesvolle behandeling (> 50% reductie van AHI en AHI < 20/h). De gemiddelde AHI daalde van 38/h preoperatief naar 11/h postoperatief.

Conclusie

Bimaxillaire osteotomie wordt momenteel nog vaak als laatste behandeloptie voor patiënten met OSA gezien. Zelfs bij deze complexe patiënten zijn de resultaten van de operatie relatief goed. Het is voor behandelaars van belang om patiënten te herkennen die baat kunnen hebben bij een bimaxillaire osteotomie, zoals patiënten met OSA én retrognathie.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing