Obstructief slaapapneusyndroom; goede resultaten met osteotomie van boven- en onderkaak na mislukken van conservatieve therapie

Klinische praktijk
A.J.W.P. Rosenberg
G.W.J.A. Damen
K.E. Schreuder
H. Leverstein
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:1223-6
Abstract

Samenvatting

Een 36-jarige vrouw en een 49-jarige man met klachten van het obstructief slaapapneusyndroom hadden onvoldoende baat bij de therapie van eerste keus, namelijk behandeling met continue positieve luchtwegdruk. Kleinere ingrepen om de bovenste luchtwegen te verbeteren gaven niet het gewenste resultaat. Daarop werd een maxillomandibulaire osteotomie verricht. De slaperigheid overdag en het snurken tijdens de slaap waren daarna verdwenen. Indicaties voor maxillomandibulaire osteotomie zijn: het mislukken van conservatieve therapie of van ingrepen met een lagere morbiditeit, ernstige hypoplasie van de onderkaak, extreme respiratoire belemmering en morbide obesitas. De verplaatsing van boven- of onderkaak naar ventraal heft de obstructie ter hoogte van de tongbasis op. De ingreep is in het 1e jaar succesvol bij 95 van de patiënten. Een nadeel is de tijdelijke morbiditeit na de operatie.

Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:1223-6

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: hr.dr.A.J.W.P.Rosenberg, kaakchirurg.

Afd. KNO-heelkunde: mw.G.W.J.A.Damen, co-assistent (thans: assistent-geneeskundige, Universitair Medisch Centrum St Radboud, Nijmegen); hr.dr.H.Leverstein, kno-arts.

Epilepsiecentrum Kempenhaeghe, locatie Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen, Heeze.

Hr.dr.K.E.Schreuder, sociaal-geneeskundige.

Contact hr.dr.A.J.W.P.Rosenberg (arosenberg@hetnet.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties