Techniek, indicatie en toekomst

Stimulatie van tongzenuw bij obstructieve slaapapneu

Klinische praktijk
Patty E. Vonk
Linda B.L. Benoist
Kristel M. Kasius
J. Peter van Maanen
Madeline J.L. Ravesloot
Herre J. Reesink
Nico de Vries‡
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3286
Abstract

Samenvatting

Bij patiënten met matige tot ernstige obstructieve slaapapneu (OSA) is continue positievedrukbeademing (CPAP) de eerste keuze van behandeling. 1 op de 3 patiënten verdraagt deze behandeling niet. Een alternatief voor CPAP is bovenste-luchtwegstimulatie (UAS). UAS is een nieuwe behandeling, die bedoeld is voor patiënten met CPAP-intolerantie of -falen. Door middel van unilaterale stimulatie van de N. hypoglossus worden de spieren die verantwoordelijk zijn voor tongprotrusie geactiveerd, met opening van de farynx als gevolg. Sinds april 2017 is behandeling met UAS voor een selecte groep patiënten door het Zorginstituut Nederland opgenomen in het basispakket, waardoor de vraag naar UAS is toegenomen.

Auteursinformatie

OLVG, Amsterdam. Afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde/Hoofd-Halschirurgie: drs. P.E. Vonk, anios kno; dr. J.P. van Maanen, dr. M.J.L. Ravesloot (tevens: Medisch Centrum Jan van Goyen, Amsterdam) en prof.dr. N. de Vries (tevens: ACTA, Amsterdam en UZA, Antwerpen, België), kno-artsen. Afd. Neurologie: dr. K.M. Kasius, neuroloog. Afd. Longgeneeskunde: dr. H.J. Reesink, longarts. Erasmus MC, afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde/Hoofd-Halschirurgie, Rotterdam: drs. L.B.L. Benoist, aios kno.

‡ Namens het Slaapcentrum OLVG, Amsterdam.

Contact P.E. Vonk (p.e.vonk@olvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Patty E. Vonk ICMJE-formulier
Linda B.L. Benoist ICMJE-formulier
Kristel M. Kasius ICMJE-formulier
J. Peter van Maanen ICMJE-formulier
Madeline J.L. Ravesloot ICMJE-formulier
Herre J. Reesink ICMJE-formulier
Nico de Vries‡ ICMJE-formulier
Bimaxillaire osteotomie bij obstructieve slaapapneu
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties