Bijdragen van Nederland en zijn koloniën aan de kennis over de oorzaak van lepra in de 19e eeuw

Perspectief
H.E. Menke
R-J.B. Wille
W.R. Faber
T. Pieters
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:825-30
Abstract

Samenvatting

Doel

Inventariseren van de Nederlandse bijdragen aan de constructie van het concept dat lepra een infectieziekte is.

Opzet

Literatuuronderzoek.

Methode

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en het Geneeskundig Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië (GTNI) werd gezocht naar relevante publicaties met behulp van de trefwoorden ‘lepra’, ‘lepra Arabum’, ‘melaatsheid’ en ‘elephantiasis Graecorum’. Daarnaast werd op basis van verwijzingen in de publicaties in het NTvG en het GTNI, maar ook via zoekopdrachten in de catalogi van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag en van de Nederlandse universiteitsbibliotheken, een inventarisatie gemaakt van Nederlandse medische proefschriften en andere monografieën over lepra, alsmede van medisch-historische overzichtsartikelen uit de 19e eeuw.

Resultaten

Lange tijd beschreven medici de etiologie van lepra in termen van ‘een voedingsbodem’ waar besmetting, erfelijkheid en hygiëne in allerlei mengvormen een bijdrage aan leverden. Vanaf het midden van de 19e eeuw maakte een verklaringsmodel met meerdere oplossingsrichtingen plaats voor een controverse tussen twee verklaringsmodellen: herediteit als anticontagionistisch principe versus contagiositeit. Deze modellen sloten elkaar uit in hun universele aspiraties. Het in Nederland gevoerde debat speelde zich af in het spanningsveld tussen enerzijds Europese concepten en anderzijds ideeën en praktijken die voortkwamen uit de interactie tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën. Mede geïnspireerd door de geschriften van de Nederlandse arts C.L.Drognat Landré, die zijn contagionisme baseerde op onderzoek in de kolonie Suriname, ontdekte de Noor G.H.A.Hansen in 1873 de leprabacil. Het duurde echter tot de internationale lepraconferentie in Berlijn in 1897 voordat er consensus over was dat lepra een infectieziekte is.

Conclusie

Vanuit Nederland is een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de hedendaagse opvatting over de oorzaak van lepra.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:825-30

Auteursinformatie

Sint Franciscus Gasthuis, afd. Dermatologie, Rotterdam.

Hr.dr.H.E.Menke, dermatoloog.

VU Medisch Centrum, afd. Metamedica, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Hr.drs.R-J.B.Wille, historicus; hr.prof.dr.T.Pieters, medisch historicus.

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Dermatologie, Amsterdam.

Hr.prof.dr.W.R.Faber, dermatoloog-leproloog.

Contact hr.prof.dr.T.Pieters (a.pieters@vumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties