Benauwde of verwarde patiënt na trauma? Denk aan het vetemboliesyndroom

Klinische praktijk
J.G.H. van den Brand
J.H. van der Hoeven
J.G. Olsman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1513-7
Abstract

Dames en Heren,

Het vetemboliesyndroom is een levensbedreigende aandoening, die voornamelijk gezien wordt bij fracturen van lange pijpbeenderen van het been. Het klassieke beeld wordt gekenmerkt door respiratoire insufficiëntie, verwardheid en petechieën. Over het algemeen kent het vetemboliesyndroom geen ernstig beloop; ernstige gevallen doen zich echter ook voor.1-3 Een duidelijke therapie is niet voorhanden, echter, het tijdig onderkennen van het syndroom en het starten van ondersteunende behandeling kunnen een ernstig beloop wellicht voorkomen. Ter illustratie hiervan bespreken wij drie ziektegeschiedenissen, die zich in de loop van een jaar in onze kliniek voordeden.

Patiënt A, een 26-jarige vrouw, is met een snelheid van 80 km/uur door een tegemoetkomende spookrijder aangereden. Bij binnenkomst op de spoedeisendehulpafdeling (SEH) opent zij de ogen spontaan en kan zij motorisch en verbaal goed reageren (score ‘Glasgow-comaschaal’: 15). Patiënte geeft pijn aan in haar nek en beide bovenbenen. Uitgebreid klinisch onderzoek en radiologische screening laten behoudens…

Auteursinformatie

Bosch Medicentrum, locatie Groot Ziekengasthuis, 's-Hertogenbosch.

Afd. Chirurgie: J.G.H.van den Brand, assistent-geneeskundige (thans: Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Heelkunde, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht) en J.G.Olsman, chirurg.

Afd. Intensive Care: dr.J.H.van der Hoeven, internist-intensivist.

Contact J.G.H.van den Brand

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties