Intramedullaire fixatie bij (dreigende) femurfracturen door tumormetastasen

Onderzoek
R. van Doorn
R.R.W.J. van der Hulst
F.A.J.M. van den Wildenberg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2101-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Resultaten en complicaties vaststellen van intramedullaire fixatie bij (dreigende) pathologische femurfracturen bij patiënten met tumormetastasen.

Opzet

Retrospectief.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Methode

De resultaten werden nagegaan van 29 patiënten behandeld in de periode 1979-1989 en van 13 uit de periode 1990-1993, met in totaal 46 (dreigende) pathologische femurfracturen. Primaire maligniteit, ziekteduur, pijnklachten, mobiliteit, complicaties en overlevingsduur werden geëvalueerd.

Resultaten

Door de stabilisatie verbeterde de mobiliteit en verminderden de pijnklachten bij de meeste patiënten. In de groep geopereerd vóór 1990, waarbij het collum femoris niet door het implantaat werd gestabiliseerd, ontstond 5 maal een collumfractuur als gevolg van metachrone metastasering. Eenmaal werd een entmetastase in het litteken gezien. Op grond van deze gegevens werd na 1990 de Russell-Taylor-reconstructiemergpen gebruikt, waardoor ook het collum wordt gestabiliseerd, en werd het gehele operatiegebied bestraald. Bij dit beleid traden geen collumfracturen of entmetastasen meer op.

Conclusie

Stabilisatie is niet alleen zinvol wanneer fracturen eenmaal bestaan: ook profylactische stabilisatie is belangrijk. Van belang is het gehele femur, inclusief collum, te stabiliseren en het gehele operatiegebied te bestralen, teneinde collumfracturen en entmetastasen te voorkomen. De door ons gebruikte Russell-Taylor-reconstructiemergpen is een voor dit doel geschikt implantaat.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Algemene Heelkunde, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht.

R.van Doorn en R.R.W.J.van der Hulst, assistent-geneeskundigen; dr.F.A.J.M.van den Wildenberg, chirurg.

Contact dr.F.A.J.M.van den Wildenberg

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties