Behandeling bij ernstig vertraagde maaglediging

Klinische praktijk
M. Samsom
H.G. Gooszen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1945-8
Abstract

Samenvatting

- Bij de medicamenteuze behandeling van gastroparese kunnen domperidon, metoclopramide en cisapride als prokineticum voorgeschreven worden.

- Van cisapride zijn de positieve effecten op de maagledigingssnelheid, dyspeptische symptomen en kwaliteit van leven het best gedocumenteerd.

- Gelijktijdig gebruik van cisapride en middelen die het metabolisme van cisapride remmen of die het QT-interval kunnen verlengen, is gecontraïndiceerd vanwege de kans op hartritmestoornissen.

- Erytromycine is een krachtig prokineticum, maar wordt vanwege de antibiotische effecten over het algemeen slechts voor korte tijd voorgeschreven.

- Bij patiënten die ondanks medicamenteuze behandeling onacceptabele klachten houden en gewicht blijven verliezen, dient invasievere therapie overwogen te worden.

- Hierbij is de eerste stap het plaatsen van een jejunumsonde, eventueel gevolgd door antrectomie met Billroth-I-reconstructie.

- De volgende stap is subtotale maagresectie met Roux-Y-reconstructie; deze kan leiden tot een afname van de symptomen, maar laat de klachten zelden volledig verdwijnen.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Gastro-enterologie: dr.M.Samsom, gastro-enteroloog.

Afd. Chirurgie: prof.dr.H.G.Gooszen, chirurg.

Contact dr.M.Samsom (samsom.m@inter.nl.net)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Enschede, februari 2001,

Het advies van Samsom en Gooszen om in de door hen beschreven gevallen uiteindelijk na een subtotale maagresectie een Roux-Y-reconstructie te verrichten roept vragen op en behoeft toelichting (2000:1945-8). De Roux-Y-lis zal altijd gestoorde motoriek tonen. Het is veelzeggend dat er zoveel alternatieven zijn ontwikkeld, zoals de darminterpositie volgens Henley, de ‘uncut’-Roux-lis (zowel de oorspronkelijke uitvoering als die met neuromusculaire overbrugging) en de ‘cut-closed-reconnected’(CCR)-Roux-lis.1-5

Dat de Henley-operatie moeilijk kan zijn en de uncut-Roux-lis nog niet klinisch toepasbaar is, doet daar niets aan af. Na een totale gastrectomie kan een Roux-Y-reconstructie een verbetering betekenen omdat de vertraagde passage door de Roux-Y-lis nog altijd beter is dan de ernstig gestoorde passage bij gastroparese. Na de subtotale gastrectomie is echter de grootte van het overblijvende maagreservoir van belang. Is dat reservoir aan de grote kant, dan kunnen de verschijnselen van gastroparese deels blijven bestaan; een Roux-Y-lis verergert dan die verschijnselen. Bij een intact cardiamechanisme is een gewone oesofagojejunostomie of een CCR-Roux-lis te overwegen. Bij een bekende of te verwachten cardia-insufficiëntie moet natuurlijk geen gewone oesofagojejunostomie worden verricht vanwege de dan optredende refluxoesofagitis. Dan is een jejunuminterpositie of CCR-Roux-lis te verkiezen.

E.W. Kummer
J.J.G.M. Gerritsen
Literatuur
  1. Henley FA. Gastrectomy with replacement. A preliminary communication. Br J Surg 1952;40:118-28.

  2. Morii Y, Arita T, Shimoda K, Yasuda K, Matsui Y, Inomata M, et al. Jejunal interposition to prevent postgastrectomy syndromes. Br J Surg 2000;87:1576-9.

  3. Tu BN, Sarr MG, Kelly KA. Early clinical results with the uncut Roux reconstruction after gastrectomy: limitations of the stapling technique. Am J Surg 1995;170:262-4.

  4. Tu BN, Kelly KA. Elimination of the Roux stasis syndrome using a new type of ‘uncut Roux’ limb. Am J Surg 1995;170:381-6.

  5. Kummer EW, Gerritsen JJGM, Brummelkamp WH. The cut-closed-reconnected Roux loop. Am J Surg 2000;179:141-4.