Begint ovariumcarcinoom in de tubae?

Mogelijke implicaties voor preventieve chirurgie
Casuïstiek
17-04-2018
Miranda P. Steenbeek, Johan Bulten, Nicoline Hoogerbrugge, Leon F.A.G. Massuger, Johanna M.A. Pijnenborg en Joanne A. de Hullu

Achtergrond

Recente inzichten in de ontstaanswijze van het hooggradig sereus ovariumcarcinoom wijzen naar de tubae als plaats van origine en niet het ovarium zelf. Dit kan gevolgen hebben voor patiënten met een verhoogd risico op een ovariumcarcinoom. Deze patiëntengroep wordt nu namelijk een adnexextirpatie geadviseerd op de leeftijd van 35-45 jaar, met als gevolg een premature menopauze.

Casus

Bij een 55-jarige vrouw met een BRCA1-genmutatie werd tijdens een preventieve adnexextirpatie onverwacht een hooggradig sereus carcinoom in beide tubae gediagnosticeerd. Haar ovaria vertoonden geen enkele afwijking.

Conclusie

Deze casus illustreert de tubaire origine van het hooggradig sereus carcinoom bij een draagster van een BRCA1-genmutatie. Mogelijk kan in de toekomst de tubectomie een rol spelen bij de preventie van het ovariumcarcinoom. Er is echter eerst onderzoek nodig om de veiligheid van deze strategie aan te tonen. Tubectomie bij vrouwen met een BRCA-genmutatie dient daarom voorlopig alleen in onderzoeksverband te worden verricht.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing