Alles orderen via het epd

Klikken dat het een lieve lust is
Onderzoeksjournalistiek
28-08-2019
Daan Marselis

Ziekenhuizen stapten de afgelopen twee jaar massaal over op nieuwe software, een miljoeneninvestering die ook het leven van de dokters beter zou moeten maken.

Kinderarts Jolita Bekhof had afgelopen november een nachtmerrie: in een spreekkamer van de Zwolse Isala Kliniek tuurt ze naar haar nieuwe beeldscherm. De patiëntgegevens moeten in het juiste vakje. Ze buigt zich voorover om het goed te kunnen zien, verder en verder. Tot ze zo dichtbij komt dat ze een prooi wordt. De computer eet haar op! Ze wordt vermalen en doorgeslikt, reist door de ingewanden van HiX, langs voorgeschiedenissen, order-knopjes en duizenden op hun kop gescande huisartsenbrieven. Net zo lang tot de computer haar weer uitspuugt en ze badend in het zweet ontwaakt. Bekhof moet nog enorm wennen aan het nieuwe computersysteem waarmee ze sinds kort zit opgezadeld. Als NTvG met haar meeloopt, werkt ze er net een paar weken mee.

Niet alleen de Isala Klinieken stapten de afgelopen jaren over op een nieuw ziekenhuisbreed epd. Uit een inventarisatie door adviesbureau M&I Partners blijkt dat sinds 2016 zeker 40 instellingen overgingen ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing