Alles orderen via het epd

Klikken dat het een lieve lust is
Onderzoeksjournalistiek
28-08-2019
Daan Marselis

Ziekenhuizen stapten de afgelopen twee jaar massaal over op nieuwe software, een miljoeneninvestering die ook het leven van de dokters beter zou moeten maken.

Reacties (3)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Robert de Knegt
30-08-2019 19:15

Minister moet ook fabrikanten software aanpakken

De firma Chipsoft maakt per geïnvesteerde Euro 43 cent winst; oftewel, de profit margin is 43%. Niet slecht. Vele grote farmaceutische bedrijven hebben een vergelijkbare profit margin: Gilead 41%; AbbVie 40%; MSD 33%; Novartis 22%; Roche 52%. Deze bedrijven maken alle 'dure geneesmiddelen' waarvan de minister de prijs te hoog vindt (overigens veelal terecht, HCV-middelen zijn inmiddels redelijk geprijsd, maar een middel als Orkambi natuurlijk niet). De minster gaat de farmaceutische bedrijven 'aanpakken'. In analogie zou de minister echter ook firma's als ChipSoft moeten aanpakken, want indien we bij farmaceutische bedrijven spreken over woekerprijzen, dan moeten we dat bij ICT firma's met vergelijkbare profit margins ook doen. 

Robert de Knegt, MDL-arts, Erasmus MC (op persoonlijke titel)

Erik Wensen
31-08-2019 13:09

Ongepast

Geachte redactie,

Om heel eerlijk te zijn moet ik walgen van de opmerking van de heer B. Collignon "Vroeger konden artsen verantwoordelijkheden afschuiven als er iets fout liep. Dan had de secretaresse het gedaan" en ik vind het vrij ongepast dat u dit in uw blad publiceert. Naar mijn mening is het ook niets voor u en uw blad, een dergelijke opmerking.

Erik van Wensen, neuroloog, Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn (op persoonlijke titel, en groot voorstander van EPD's)

Hein Moens
13-09-2019 21:25

Waardeer wat wél goed gaat

Wat een teleurstellend en negatief getint verhaal. Natuurlijk moeten we soms meer klikken dan we willen, maar ik ben een betere dokter dankzij ons EPD. Veel beter geinformeerd doordat ik een spreekuur handig kan voorbereiden en daardoor meer tijd en aandacht voor de patient. De mogelijkheid om tijdens een consult direct foto's te laten zien en te bespreken met een patient. Inzage in de aantekeningen van andere specialisten uit mijn ziekenhuis. 

Laten we onze energie richten op wat er beter kan, en dat is inderdaad bijvoorbeeld het toevoegen van algoritmes voor slimme ondersteuning. En laten we goede afspraken over de onderliggende tabellen: bijvoorbeeld de onmogelijk lange lijst van ICD-10 diagnosen en de lijst met add-on omschrijvingen zonder logica. En ondertussen waarderen wat goed gaat.

Hein Moens, reumatoloog Ziekenhuisgroep Twente