Trekken en duwen. De umc’s in het krachtenveld van onderzoek en zorg, een ‘opera’ in 3 akten

Akte 3: Een onverwacht tegengeluid

Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3237

Dit artikel is onderdeel van een 3-delige 'Opera'. Meer informatie over de Opera en een interactieve affiche is te vinden op www.ntvg.nl/opera. 


Wat voorafging

In akte 1 en 2 zagen we hoe de umc-decanen, onder leiding van Pancras Hogendoorn, het debat over de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) benutten om de toekomst van het onderzoek in hun instellingen veilig te stellen. Het gevolg is een onderzoeksagenda met een sterke nadruk op medische technologie en voornamelijk lippendienst aan preventie. Terwijl ze aan die strategie werkten, dook vanuit onverwachte hoek ineens een tegengeluid op…

De spelerslijst van deze akte staat hiernaast afgebeeld op de affiche. Op onze website kunt u alle spelers uit de opera, hun connecties en belangen vinden (www.ntvg.nl/opera).

De umc’s zijn niet alleen afhankelijk van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) – het ministerie dat samen met Economische zaken de aanjager van de Nationale Wetenschapsagenda is –…

Trekken en duwen. De umc’s in het krachtenveld van onderzoek en zorg, een ‘opera’ in 3 akten
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Alleen als de laatste zin bewaarheid wordt, blijkt het een blijspel in meerdere delen te zijn geweest. Anders is de nasmaak toch wel zeer bitter! Public health, publieke gezondheid, de term zegt het al, geneeskunde die ons allen aangaat!

Els Jonker, jeugdarts