Akte 2: De kok en zijn ‘gehaktbal’

Trekken en duwen. De umc’s in het krachtenveld van onderzoek en zorg, een ‘opera’ in 3 akten

Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3236

Dit artikel is onderdeel van een 3-delige 'Opera'. Meer informatie over de Opera en een interactieve affiche is te vinden op www.ntvg.nl/opera.


Wat vooraf ging

In de vorige akte overhandigden Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC en de centrale spil in de NWA-stuurgroep en Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur en decaan van het AMC samen met Jos Aartsen, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) het antwoord van de umc’s op de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De ‘maatschappij’ had een boodschappenlijst met 11.700 vragen bedacht. Wetenschappers persten die lijst vakkundig in wetenschappelijke, maar vooral medisch-technologische mallen zodat de investeringsagenda gericht bleef op medisch-technologisch onderzoek.

Vrijwel al het medisch onderzoek gebeurt in Nederland in umc’s. Wetenschap is een bedrijf en dat moet gestuurd en bestuurd worden. Er zijn altijd te veel vragen en er is altijd te…

Auteursinformatie

Deze journalistieke productie kwam tot stand in samenwerking met Meta de Lange (datajournalist), Marcel Metze (redactie-adviseur), Lucas Mevius (nieuwsredacteur), Marcel Adriaanse (projectleiding), Marlin Burkunk en Sjoerd Kulsdom (datavisualisatie).

Contact Joost Zaat (j.zaat@ntvg.nl)

Trekken en duwen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties