Acute slappe verlamming na een luchtweginfectie

Eerste Nederlandse casus gerelateerd aan enterovirus type D68-infectie
Casuïstiek
23-08-2017
Jelte Helfferich, Eva M. Kingma, Linda C. Meiners, Elisabeth H. Schölvinck, Hilde D. Mulder en Oebo F. Brouwer

Achtergrond

Acute slappe verlamming (‘acute flaccid myelitis’) is een zeldzame aandoening van de motorische voorhoorn in het ruggenmerg en de hersenstam. Kenmerkend zijn snel progressieve zwakte van de ledematen en ademhalingsspieren, vaak gecombineerd met hersenzenuwuitval. Vroeger werd dit gezien bij infecties met het poliovirus, maar de afgelopen jaren betreft het vooral enterovirus type D68 (EV-D68).

Casus

Een bijna 4-jarige jongen ontwikkelde progressieve spierzwakte en respiratoire insufficiëntie na een luchtweginfectie. Hoewel we aanvankelijk dachten aan Guillain-Barré-syndroom, stelden we na aanvullende diagnostiek en het aantonen van EV-D68 in neusspoelsel de diagnose ‘acute slappe verlamming’.

Conclusie

Bij progressieve spierzwakte na een luchtweginfectie moet gedacht worden aan enterovirusgerelateerde acute slappe verlamming. Deze ziekte onderscheidt zich van het Guillain-Barré-syndroom door snellere progressie, grotere betrokkenheid van de armen en asymmetrische uitval. De diagnose kan worden bevestigd met typische bevindingen bij emg en MRI van het ruggenmerg en de hersenstam, in combinatie met het aantonen van EV-D68 in luchtwegmateriaal.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing