Acute doorbloedingsstoornissen van de darm: een soepele buik kan toch acuut zijn

Klinische praktijk
L.A. van der Waaij
A.J.A.M. van der Ven
P.J.G. Jörning
G.F. Nelis
R.H. Geelkerken
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2609-13
Abstract

Dames en Heren,

Een acute doorbloedingsstoornis van het mesenteriale vaatbed (acute mesenteriale ischemie) is een potentieel letale aandoening die op alle leeftijden voor kan komen. Gerichte diagnostiek en adequate therapie kunnen in een vroeg stadium levensreddend zijn, waarbij een goed functionerende tractus digestivus behouden kan blijven. Herkenning van het klinische beeld is in een vroeg stadium echter vaak moeilijk. Dit komt mede, omdat de zeer hevige buikpijn vaak in aanvallen komt, het abdomen bij het lichamelijk onderzoek opvallend normaal lijkt en het laboratoriumonderzoek geen specifieke afwijkingen laat zien. Wij zullen een en ander illustreren aan de hand van 3 casussen van patiënten tussen de 40 en 50 jaar die de afgelopen jaren bij ons opgenomen waren.

Patiënt A, een 50-jarige man met in de voorgeschiedenis een cholecystectomie, had sinds het wakker worden 's morgens een continue zeurderige pijn in de bovenbuik. Bij het lichamelijk onderzoek was hij matig ziek en…

Auteursinformatie

Sophia Ziekenhuis, Zwolle.

Afd. Interne Geneeskunde: L.A.van der Waaij, assistent-geneeskundige (thans: Academisch Ziekenhuis, afd. Interne Geneeskunde, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen); dr.A.J.A.M.van der Ven, internist; dr.G.F.Nelis, gastro-enteroloog.

Afd. Heelkunde: dr.P.J.G.Jörning, vaatchirurg.

Medisch Spectrum, afd. Vaatchirurgie, Enschede.

Dr.R.H.Geelkerken, vaatchirurg.

Contact L.A.van der Waaij

Ook interessant

Reacties