Aantal complicaties bij laparoscopische cholecystectomie niet verschillend voor assistent-geneeskundigen in opleiding en chirurgen

Onderzoek
R.M.P.H. Crolla
B. van Ramshorst
A. Jansen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:681-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Bepalen of er verschil bestaat in veiligheid van de laparoscopische cholecystectomie verricht door assistent-geneeskundigen in opleiding of chirurgen.

Plaats

St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein.

Opzet

Retrospectief onderzoek.

Methode

Vergelijking van operatiegegevens en complicaties van 649 laparoscopische cholecystectomieën verricht door 4 groepen operateurs: chirurgen met interesse voor laparoscopie, gecoachte assistenten, zelfstandig opererende assistent-geneeskundigen en overige chirurgen.

Resultaten

De patiëntkenmerken van de vier groepen waren grotendeels vergelijkbaar. Zelfstandig werkende assistent-geneeskundigen opereerden meer patiënten met leverfunctiestoornissen en verhoogde bezinking dan chirurgen. De gemiddelde operatieduur (57 min) was gelijk. Zelfstandig opererende assistent-geneeskundigen lieten vaker dan chirurgen stenen in de vrije buikholte achter (19 versus 6) en veroorzaakten vaker enige vorm van bloeding tijdens de operatie (21 versus 8). Het gemiddelde conversiepercentage was 3,9. Het gemiddelde percentage ernstige complicatie was 5,7; dit verschilde niet in de 4 groepen.

Conclusie

Assistent-geneeskundigen die de laparoscopische cholecystectomie op de traditionele wijze hebben geleerd, verschillen niet van hun leermeesters wat betreft conversie- en complicatiepercentages.

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, afd. Algemene Chirurgie, Nieuwegein R.M.P.H.Crolla, dr.B.van Ramshorst en dr.A.Jansen, chirurgen.

Contact R.M.P.H.Crolla, Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie, afd. Algemene Chirurgie, Langendijk 75, 4819 EV Breda

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties