Laparoscopische cholecystectomie in Nederland: de eerste landelijke resultaten

Onderzoek
G.D. Algie
P.M.N.Y.H. Go
D.J. Gouma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:974-7
Abstract

Samenvatting

In dit artikel worden de eerste resultaten beschreven van de laparoscopische cholecystectomie in 58 ziekenhuizen in Nederland waarvan de chirurgen een praktische cursus met proefdieren hadden gevolgd. De gegevens van 546 patiënten, geopereerd wegens symptomatische cholelithiasis, zonder aanwijzingen voor ductus choledochus-stenen, cholecystitis of eerdere bovenbuikoperaties, werden verzameld. In 70 van de 58 ziekenhuizen was de ervaring negen maanden na de praktische cursus nog gering (minder dan 10 ingrepen).

De gemiddelde leeftijd was 50 jaar (20-80), met een man-vrouwverhouding van 1:4. De operatieduur bedroeg gemiddeld 95 min. Bij 8,2 van de patiënten werd de laparoscopische ingreep omgezet in een laparotomie, bij 3145 patiënten wegens een technisch probleem (adhesies, ontstekingen, moeilijke anatomie) en bij 14 wegens een complicatie zoals bloeding en gallekkage. Eén patiënt overleed postoperatief wegens een bloeding uit de A. cystica. Elf patiënten ondergingen een laparotomie in het postoperatieve beloop van de cholecystectomie wegens gallekkage (6), bloeding (3) en ductus choledochus-letsel (2). Geringe complicaties, waarvoor geen 2e operatie nodig was, traden op bij 30 van de 546 patiënten.

De laparoscopische cholecystectomie heeft zich snel in Nederland verbreid. De eerste resultaten zijn bemoedigend, ondanks het feit dat de ervaring per ziekenhuis nog niet groot is. Verdere registratie is noodzakelijk om de resultaten van de laparoscopische cholecystectomie goed te kunnen vergelijken met die van de conventionele cholecystectomie.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Maastricht, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht.

Afd. Chirurgie: G.D.Algie, assistent-geneeskundige; dr.

P.M.N.Y.H.Go en dr.D.J.Gouma, chirurgen.

Contact dr. D. J. Gouma

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties