IJzergebreksanemie door een matriptase 2-mutatie

Klinische praktijk
M.L.H. (Marloes) Cuijpers
Erwin T.G. Wiegerinck
Rick Brouwer
Theo J. M. de Witte
Dorine W. Swinkels
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1038
Abstract

Samenvatting

Een 36-jarige patiënte lijdt al vanaf haar jeugd aan een ijzergebreksanemie zonder duidelijke respons op orale ijzersuppletie. Na het uitsluiten van diverse oorzaken van ijzergebreksanemie, wordt een verhoogde serumhepcidineconcentratie vastgesteld, in tegenstelling tot wat men zou verwachten bij een ijzergebreksanemie. Dit duidt op een primair defect in de hepcidineregulatie. Vervolgonderzoek naar een defect in de genen die coderen voor hepcidineregulerende eiwitten levert een samengestelde heterozygotie op van twee verschillende defecten in het TMPRSS6-gen. Dit resulteert in een afgenomen functie van het eiwit matriptase 2 waarvoor het gen codeert. De levercellen kunnen hierdoor de hepcidineproductie niet remmen bij een laag serumijzer. Bij een hoge hepcidineconcentratie wordt minder ijzer uit de darm geresorbeerd dan nodig is voor de erytropoëse. Patiënten met een matriptase 2-defect reageren dan ook slecht op orale ijzersuppletie en dienen behandeld te worden met intraveneus ijzer.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Nijmegen.

Afd. Hematologie: drs. M.L.H. Cuijpers, arts in opleiding tot internist.

Afd. Tumorimmunologie: prof.dr. T.J.M. de Witte, internist-hematoloog.

Afd. Laboratorium Geneeskunde, Laboratorium voor Klinische Chemie: E.T.G. Wiegerinck, researchanalist, dr. R. Brouwer, klinisch chemicus in opleiding en prof.dr. D.W. Swinkels, arts klinische chemie en klinisch chemicus.

Contact prof.dr. D.W. Swinkels (d.swinkels@labgk.umcn.nl)

Verantwoording

Hanka Venselaar (Centrum voor Moleculaire and Biomoleculaire Informatica, Nijmegen) gaf adviezen over de gevolgen van de aminozuurveranderingen voor de structuur en functie van het matriptase 2-eiwit.
Belangenconflict: prof.dr. D.W. Swinkels is medisch directeur van hepcidinanalysis.com, een initiatief van de afdeling Laboratorium Geneeskunde van het UMC St. Radboud Nijmegen om hepcidinebepalingen in lichaamsvloeistoffen beschikbaar te stellen aan de wetenschappelijke en medische gemeenschap. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 29 april 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties