Artikel voor onderwijs en opleiding

Chronische diarree in de dagelijkse praktijk

Klinische praktijk
A. Christine W. Vos
Elisabeth M. Terveer
Jan W. van ’t Wout
Marc A.M. van Wijk
Josbert J. Keller
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D2827
Abstract

Dit leerartikel is herzien. De herziene versie (DXXX) is gecontroleerd op actualiteit en juistheid. Bij de herziene versie is een nieuwe nascholingstoets beschikbaar.

Op de hoogte blijven van nieuwe leerartikelen, compleet met geaccrediteerde toetsvragen en luisterversie?

⚡Schrijf je gratis in op een e-mail alert door het dossier Leerartikelen te volgen.⚡

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Samenvatting

Chronische diarree komt op alle leeftijden voor en is een veelvoorkomende reden voor een bezoek aan de huisarts of een medisch specialist. De differentiaaldiagnose van chronische diarree is uitgebreid en het achterhalen van de onderliggende oorzaak kan een uitdaging zijn. In dit artikel beantwoorden wij 12 prangende vragen over chronische diarree uit de praktijk.

Auteursinformatie

Contact Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag. Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: dr. A.C.W. Vos, aios mdl; dr. J.J. Keller, mdl-arts (j.keller@haaglandenmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Dr. T. van Gool, arts-parasitoloog (Amsterdam UMC), en dr. E.J. Kuijper, medisch microbioloog (LUMC), gaven commentaar op een eerdere versie van het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
A. Christine W. Vos ICMJE-formulier
Elisabeth M. Terveer ICMJE-formulier
Jan W. van ’t Wout ICMJE-formulier
Marc A.M. van Wijk ICMJE-formulier
Josbert J. Keller ICMJE-formulier
Christine Vos
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Hoewel er in de eerste zin van het artikel zowel als in de smanevatting geschreven wordt dat chronische diarree op alle leeftijden voorkomt, wordt er geen aandacht besteed aan ‘peuterdiarree’, of wel chronische niet-specifieke diarree op de peuterleeftijd. Deze betrekkelijk onschuldige maar soms wel lastige kwaal is niet bij iedere huisarts of CB-arts bekend, zo is mij herhaaldelijk gebleken. De kinderen zijn doorgaans niet waarneembaar ziek - hooguit een geïrriteerd perianaal gebied -, vallen niet af en eten goed. De behandeling bestaat uit dieetadvies: meer vezels en vet, minder vruchtensappen. 

Henk Mulder, kinderarts NP