Horen zonder oren

Klinische praktijk
Radboud W. Koot
Johan H.M. Frijns
Peter-Paul B.M. Boermans
Jeroen J. Briaire
Martijn J.A. Malessy
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5535
Abstract

Samenvatting

Een ‘auditory brainstem implant’ (ABI) is een techniek die is ontwikkeld voor patiënten met ernstig gehoorverlies. Een ABI bestaat uit een op de hoofdhuid gelegen microfoon en spraakprocessor die verbonden is met een in de schedel geplaatste zend- en ontvangstspoel en een elektrode op de hersenstam. Voor een ABI komen volwassenen in aanmerking met beschadiging van de cochlea en N. acusticus door neurofibromatose type 2, en kinderen met een congenitale malformatie of aplasie van de cochlea, cochleair trauma of cochleaire ossificatie na meningitis. Een ABI kan bruikbaar gehoor geven. De procedure is veilig en geeft geen ernstige complicaties. Het gehele ABI-proces wordt verzorgd door een multidisciplinair team met uitgebreide ervaring met brughoektumorchirurgie en cochleaire implantatie bij volwassenen en kinderen. Concentratie van deze zorg in een gespecialiseerd centrum is belangrijk om de kans op een succesvolle uitkomst te maximaliseren.

Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden. Afd. Neurochirurgie: dr. R.W. Koot en prof.dr. M.J.A. Malessy, neurochirurgen. Afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde: prof.dr.ir. J.H.M. Frijns, kno-arts; drs. P.B.M. Boermans en dr.ir. J.J. Briaire, klinisch fysici-audiologen.

Contact M.J.A. Malessy (Malessy@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Radboud W. Koot ICMJE-formulier
Johan H.M. Frijns ICMJE-formulier
Peter-Paul B.M. Boermans ICMJE-formulier
Jeroen J. Briaire ICMJE-formulier
Martijn J.A. Malessy ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Met interesse hebben wij kennis genomen van het artikel ‘Horen zonder oren’ van collega Koot (et al.). Wij ondersteunen de strekking van het artikel dat het plaatsen van een ABI een veelbelovende techniek betreft, waarbij concentratie van deze zorg in een gespecialiseerd centrum belangrijk is om de kans op een succesvolle uitkomst te maximaliseren. Tot onze verbazing wordt aan het eind van het artikel echter vermeld dat deze complexe operatie uitsluitend in het LUMC plaatsvindt. Dit moet op een vergissing berusten, want de auteurs zijn uiteraard op de hoogte dat ABI-plaatsing ook regulier plaatsvindt in het UMC Groningen en in het Maastricht UMC+. Om verwarring bij het lezerspubliek van het NTvG te voorkomen lijkt ons goed om dit aanvullend bij het artikel te vermelden.


Dr. Jan D.M. Metzemaekers, neurochirurg UMCG
Dr. Rolien H. Free, KNO-arts UMCG
Dr. Jim Dings, neurochirurg MUMC+
Prof.dr. Pim van Dijk, audioloog UMCG
Prof.dr. Yasin Temel, neurochirurg MUMC+
Prof.dr. J. Marc C. van Dijk, neurochirurg UMCG

Martijn
Malessy

In Leiden werd de eerste ABI geplaatst in 2006. Sindsdien hebben wij 18x een ABI geplaatst. Onze resultaten zijn in peer-reviewed tijdschriften gepubliceerd en voldoen ruim aan de internationale standaard. In de periode van 14 jaar tussen 2006 en 2020 vond in Groningen 2 x plaatsing van een ABI plaats (1x bij een kindje i.v.m. slechthorendheid en 1x bij een volwassene i.v.m. tinnitus, een experimentele indicatie). In Maastricht werd in deze 14 jaar 3 x een ABI geplaatst, de laatste hiervan alweer jaren geleden. Vanuit Maastricht ontvingen wij recentelijk een verwijzing. Zowel in Groningen als in Maastricht werd voor de plaatsing een Duitse collega neurochirurg, consultant van de ABI producent, uitgenodigd.

Wij hebben ons niet vergist in de beantwoording van de vraag “Waar in Nederland?”. ABI plaatsing heeft plaats gevonden in het UMCG en MUMC maar vindt regulier uitsluitend plaats in het LUMC.

Wij zijn verheugd dat de collega’s uit Groningen en Maastricht in hun reactie de strekking van ons artikel onderschrijven, waarvan de belangrijkste is dat dit type complexe, multidisciplinaire zorg bij zeldzame indicaties concentratie behoeft teneinde optimale resultaten te kunnen behalen.

dr. R.W. Koot en prof.dr. M.J.A. Malessy, neurochirurgen, prof.dr.ir. J.H.M. Frijns, kno-arts; drs. P.B.M. Boermans en dr.ir. J.J. Briaire, klinisch fysici-audiologen. Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden.