Transthecale verdoving van de vinger

Klinische praktijk
Cindy Nguyen
Arnold H. Schuurman
Tom A.P. Roeling
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2871
Abstract

Bijdragen in de rubriek ‘Nieuwe technieken’ gaan over technische mogelijkheden binnen de geneeskunde die nieuw zijn, zodat er nog niet veel bewijs is, maar waarbij de beschikbare feiten toch zo interessant zijn, dat lezers de informatie nuttig zullen vinden. Of de beschreven technieken na verder onderzoek uiteindelijk tot de gangbare medische praktijk zullen gaan behoren, zal moeten blijken.

Samenvatting

Het verdoven van een gehele vinger is een vaak uitgevoerde procedure in de huisartsenpraktijk, op de SEH en bij verschillende chirurgische disciplines. De methode volgens Oberst wordt daarvoor het vaakst gebruikt. Transthecale verdoving is een nieuwe methode, die eenvoudig te leren is. Deze techniek resulteert in minder ongemak voor patiënt en arts en leidt tot weinig complicaties.

Auteursinformatie

UMC Utrecht. Afd. Plastische chirurgie: C. Nguyen, coassistent; dr. A.H. Schuurman, plastisch chirurg. Afd. Anatomie: dr. T.A.P. Roeling, anatoom.

Contact C. Nguyen (c.nguyen@students.uu.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Cindy Nguyen ICMJE-formulier
Arnold H. Schuurman ICMJE-formulier
Tom A.P. Roeling ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Met veel interesse lazen wij het artikel van Nguyen et al dat de transthecale verdoving als aantrekkelijk alternatief beschrijft voor de gangbare Oberst voor het verdoven van een vinger. Graag wijzen we op een ander alternatief dat in de praktijk onze voorkeur heeft: het volaire blok (zie link). Eén subcutane injectie centraal aan de basis van de vinger aan volaire zijde verdooft de hele vinger met uitzondering van het dorsum van de proximale falanx. Op basis van 3 trials bij patiënten met letsel aan een vinger minstens zo effectief als de Oberst, met minder pijn.1

Net als de transthecale verdoving één prik in plaats van twee bij de Oberst, een korte inwerkperiode en een vergelijkbare kans op incomplete verdoving (minder dan 2%). Maar het volaire blok geeft minder ongemak voor de patiënt en lijkt makkelijker uit te voeren dan het transthecale blok.2Bovendien is er theoretisch minder kans op complicaties zoals een infectie van de buigpees of beschadiging van de neurovasculaire bundel.

Hebben de auteurs argumenten om de transthecale verdoving te verkiezen boven het volaire blok als het dorsum van de proximale falanx niet verdoofd hoeft te worden?

Het volaire blok: https://www.henw.org/artikelen/volair-blok-als-alternatief-voor-oberst-…

1. Spijker EE, Bruggink SC. Volair blok als alternatief voor Oberst bij verdoving vinger. Huisarts Wet 2016;59:374-5

2. Yin ZG, Zhang JB, Kan SL, Wang P. A comparison of traditional digital blocks and single subcutaneous palmar injection blocks at the base of the finger and a meta-analysis of the digital block trials. J Hand Surg Br 2006; 31: 547-55

Eva Spijker en Sjoerd Bruggink, huisartsen, LUMC, Leiden