Pats boem, dat is het!

Lucas Mevius
Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1310

Samenvatting

Veel dokters vinden weinig leuker dan een diagnose à vue stellen. Toch is dat een van de moeilijkere onderdelen van de geneeskunde. Het gaat dan ook regelmatig mis: de dokter ziet het verkeerd en blijft te lang op het verkeerde spoor. Voor deze ‘Diagnose in beeld’-special spraken we over deze kunst van het zien met 3 ervaren artsen: Rien Vermeulen, emeritus hoogleraar neurologie in het AMC, Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie in het Erasmus MC en Roger Damoiseaux, huisarts in Hattem en betrokken bij de huisartsenopleiding van het UMC Utrecht.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Pats boem, het valt direct op. Drie mannen op een rij, uit verschillende leeftijdsklassen. Drie dokters. Hier is iets aan de hand!  Hoe komt het dat er geen  vrouwelijke dokter staat? Zeker in de jongste leeftijdsklasse is de kans om een vrouwelijke collega te vinden heel wat groter dan om een mannelijke te vinden. Hoe kan deze afwijking zijn ontstaan? Voor veel mensen is de dokter nog altijd een man, ondanks dat al meer dan 20 jaar de een meerderheid van de geneeskundestudenten vrouw is. Kennelijk speelt dit de redactie van het NTvG ook parten als ze op zoek gaan naar collega's voor een interview over hun ervaring met diagnoses a vue. Wel goed zichtbaar.

Thea Heeren, psychiater np, voorzitter Raad van Bestuur GGZ Centraal
 

Tja, soms zijn dokters mannen. In een interview in het oncologienummer vorig jaar waren er 2 vrouwen en 1 man. We tellen niet bij alles wat we doen of we een evenwicht in geslacht, afkomst, of etniciteit hebben. We gaan ervan uit dat lezers dat kunnen begrijpen.

Joost Zaat, huisarts, adjunct-hoofdredacteur NTvG