Zorgprofessionals voor het klimaat
Open

Oproep tot actie voor een gezondere wereld
Commentaar
06-09-2021
Marcel Olde Rikkert, Mariëlle Jambroes en Wim Opstelten

Het wordt een herfst vol internationale conferenties over het klimaat en de biodiversiteit. Voor medische tijdschriften wereldwijd hét moment om tot actie op te roepen. Want ook onze gezondheid staat op het spel.

De komende maanden vinden 3 cruciale bijeenkomsten van de Verenigde Naties plaats. Op 21 september gaat de jaarlijkse Algemene Vergadering van start. Daarna volgen in oktober een biodiversiteitstop in het Chinese Kunming en in november de Klimaatconferentie in Glasgow. Deze bijeenkomsten zijn essentieel om grote, collectieve acties tégen klimaatopwarming en vóór natuurherstel te coördineren.

Om dit kracht bij te zetten, roepen medische tijdschriften deze week wereldwijd op tot actie. Ze roepen zorgprofessionals op om actief bij te dragen aan het vergroten van het draagvlak voor de ingrijpende maatregelen die noodzakelijk zijn om de gezondheid en het welzijn van het leven op onze planeet te behouden. Deze oproep betreft niet alleen het vergroenen van de eigen leef- en werkomgeving, maar vooral ook het inzetten van medische kennis, kunde en autoriteit voor maatregelen die er wereldwijd toe doen. Maatregelen die kunnen voorkomen dat de planeet zelf, door een opwarming met meer dan 1,5 °C, ...