Niets doen en krachtig observeren

09-03-2021
Rudi Westendorp

Rudi Westendorp

Rudi Westendorp is hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de universiteit van Kopenhagen. Hij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Over de auteur: 

Rudi Westendorp is hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de universiteit van Kopenhagen. Hij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

‘Dan kan ik niets voor u doen. U hoeft niet meer terug te komen.’ Met die woorden van de dokter was mijn vriendin teruggekomen uit het ziekenhuis. Eerder had ze mij geconsulteerd omdat het lopen haar steeds moeilijker afging. In de zomer van 2019 was het begonnen. Op vakantie moest ze van de fiets afstappen. Een complete verrassing was het niet, ‘die etalagebenen zitten in de familie’. Een broer en zus hadden hetzelfde euvel. Ik riposteerde dat het onderhand wel tijd werd om te stoppen met roken.

‘Kun je wel goed indicaties stellen als je het natuurlijk beloop niet meer ziet?’

Een tocht door het medisch labyrinth was begonnen en de inventarisatie had laten zien dat beide femorale arteriën over een lang traject waren geobstrueerd. Een dotter of stent, dat ging het niet worden. In plaats daarvan was voor beide benen een bypass voorgesteld tot onder aan de knie. De teleurstelling van mijn vriendin ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing