Een sociaal condoom

20-04-2021
Rudi Westendorp

Rudi Westendorp

Rudi Westendorp is hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de universiteit van Kopenhagen. Hij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Over de auteur: 

Rudi Westendorp is hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de universiteit van Kopenhagen. Hij is een van de 6 vaste columnisten voor het NTvG.

Driewerf hoera voor de publieke gezondheidszorg! Het is ongeëvenaard dat de covid-19-epidemie met louter sociaal-hygiënische maatregelen is beteugeld en dat een falen van de curatieve gezondheidszorg is voorkomen. Wie nog niet onder de indruk is, moet weten dat influenza, in 2018 nog goed voor 10.000 doden, de afgelopen winter geen schijn van kans heeft gehad. Ook RSV, jaarlijks verantwoordelijk voor 2000 opgenomen kinderen met respiratoir falen, was in geen velden of wegen te zien. RIVM en peilstations konden de beide virussen niet detecteren.

De maatregelen voor covid-19, een Sociaal Overdraagbare Aandoening, liegen er niet om. Wat dat betreft hebben de publieke-gezondheidszorgdokters een paardenmiddel uit de kast getrokken. Het werkt, maar het kost ook wat en de behandeling kan niet langdurig worden voortgezet. Velen wachten met spanning op een voldoende immuniteit van de bevolking, zodat de dosering kan worden verminderd. Maar wanneer, wat, waar en hoe dan? Stel je voor dat de wijzer ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing