Competentiedomeinen

12-03-2015
Sebastiaan van Denderen
Over de auteur: 

Sebastiaan van Denderenis aios ouderenpsychiatrie, een vak dat bij uitstek scharniert rond lijf en geest. Hij beschrijft in 4 weekboeken wat daar nu zo fascinerend aan is. Vanaf 9 maart gaat Sebastiaan aan de slag als ouderenpsychiater bij GGZ Rivierduinen (s.vandenderen@ggzleiden.nl).

Met enige regelmaat tref je in de ouderenpsychiatrie een patiënt aan met psychiatrische verschijnselen, bij wie de oorzaak en de behandeling van deze verschijnselen geheel in een ander vakgebied ligt. Dit maakt het dagelijkse werk divers, maar ook ingewikkeld. De ‘consultvrager’ kijkt wel eens vreemd op van adviezen die het lichamelijk functioneren betreffen in plaats van het psychische functioneren. Niet voor niets zal binnenkort in de opleiding tot ouderenpsychiater een somatische stage van een half jaar verplicht gesteld worden.

De prototypische casus voor deze situatie is de delirante 80-plusser. De psychiatrische verschijnselen van zo’n patiënt geven aanleiding tot consultatie van psychiaters. Maar ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing