Actie en reactie

14-04-2016
Alfred van Meurs
Over de auteur: 

Alfred van Meursis kinderarts; eerst 6 jaar in Tanzania, daarna 23 jaar in het Juliana Kinderziekenhuis te Den Haag. In januari maakte Van Meurs 2 weken deel uit van het medische team van de Nederlandse Stichting Bootvluchteling. Deze stichting poogt samen met vele andere organisaties, de veiligheid van de landing van vluchtelingen op Lesbos te vergroten en een helpende hand te bieden bij hun aankomst (a.vanmeurs@hagaziekenhuis.nl).

Hoe moeten al die mensen aan werk komen en integreren in onze cultuur? Kijk wat er terecht gekomen is van de vorige golf vluchtelingen in de jaren 90. Wat te doen met gefrustreerde jonge mannen? Allemaal legitieme vragen en heus niet allemaal van rechts-radicale engerikken.

Maar hier sta ik aan het strand en er komt een volgepakte boot met mensen aan. Echte mensen, kinderen, ouderen. Allemaal nat, bibberend, angstig en opgejaagd. Ik ben kinderarts. In mijn vak worden kinderen succesvol genezen van bijvoorbeeld leukemie, maar wel tegen een prijs: over 10 of 20 jaar krijgen sommigen late tumoren, cardiomyopathie of cognitieve stoornissen. ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing