Wat kun je tegen ebola beginnen?

Anneke de Kok-Quoi
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:B1134

Anneke de Kok-Quoi woont en werkt sinds december 2003 in Liberia. In 2005 trouwde ze met Mambu Quoi, een waterputgraver. In 2008 startten ze samen de organisatie Manneka, die zich voornamelijk richt op het aanleggen en onderhouden van waterputten en latrines. Ook zijn zij actief op het gebied van ouderenzorg en kinder- en jeugdwerk. Tijdens de ebola-uitbraak delen Anneke en haar man plastic emmers met een kraantje uit, zodat Liberianen zonder stromend water hun handen kunnen wassen. En dat is essentieel in de strijd tegen ebola (anneke.mambu@gmail.com).

We begonnen ons emmerproject met een klein team dat van huis tot huis informatie verstrekte over ebola. Iedereen kreeg een emmer die binnen een paar minuten werd gevuld met water en chloor. Een Nederlander die van zijn Amerikaanse werkgever verplicht Liberia moest verlaten, bracht de NOS in contact met ons. Toen ging het snel. Het verhaal van de emmers kwam in de publiciteit en honderden mensen begonnen ons te volgen op de Facebook-pagina van Manneka.

Maar opeens was daar het vreselijke nieuws dat onze vriend Moses Mamy was vermoord, terwijl hij met zijn team in Guinee voorlichting aan het…

Vóór de ebola-uitbraak
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties