Ebola verandert mensen en gewoonten

Anneke de Kok-Quoi
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:B1135

Anneke de Kok-Quoi woont en werkt sinds december 2003 in Liberia. In 2005 trouwde ze met Mambu Quoi, een waterputgraver. In 2008 startten ze samen de organisatie Manneka, die zich voornamelijk richt op het aanleggen en onderhouden van waterputten en latrines. Ook zijn zij actief op het gebied van ouderenzorg en kinder- en jeugdwerk. Tijdens de ebola-uitbraak delen Anneke en haar man plastic emmers met een kraantje uit, zodat Liberianen zonder stromend water hun handen kunnen wassen. En dat is essentieel in de strijd tegen ebola (anneke.mambu@gmail.com).

Ik kan ons dagelijks leven nog steeds niet echt omschrijven. Hoeveel maanden hebben we nu al de 'state of emergency'? We zien echt niet dagelijks dode lichamen op straat liggen of trucks rondrijden met gevulde 'body bags'. Maar het is wel de harde werkelijkheid, die wordt veroorzaakt door dat ongrijpbare en dodelijke ebolavirus.

Als door een wonder is er plots geld beschikbaar om de Liberiaanse bevolking te kunnen helpen. Onze familie, vrienden en later ook volstrekt onbekenden geven ons geld om emmers te kopen. Half september 2014 zijn we klaar met het uitdelen van emmers in de grote wijken rond…

Vóór de ebola-uitbraak
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties