Wat kost onderzoek en ontwikkeling van een medicijn?

Een oproep tot meer transparantie
Zorg
18-08-2020
Jeroen Luyten, Martin McKee en Olivier J. Wouters

In 2018 gaf Nederland circa 8% van de totale zorgkosten uit aan geneesmiddelen, wat overeenkomt met 0,7% van het bruto nationaal inkomen (BNI).1 Dit is relatief weinig vergeleken met andere EU-lidstaten. Zo geeft België 1,5% van het BNI uit aan medicijnen. Niettemin staan we voor dezelfde economische en ethische uitdagingen.

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:

Per abuis staat in de tekst vermeld dat de behandeling met Spinraza 88.000 euro per jaar per patiënt kost. De kosten bedragen echter 88.000 euro per injectie. Patiënten hebben in het eerste jaar 6 injecties nodig. Daarna nog maar 3, maar dat wel levenslang.


 

Samenvatting

De kosten van onderzoek en ontwikkeling (O&O) van een nieuw geneesmiddel zijn een essentieel element in het debat over rechtvaardige prijzen. In een recent onderzoek schatten wij de O&O-kosten op gemiddeld 1,13 miljard euro per medicijn. Dat is veel geld, maar meer dan de helft minder dan de gangbare schatting van 2,4 miljard euro. Er is behoefte aan meer transparantie in de O&O-kosten, zodat voorgestelde prijzen van geneesmiddelen op hun billijkheid beoordeeld kunnen worden.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing