Zeldzame ziekten als verdienmodel

Van blockbuster naar nichebuster*

Dubbelpublicatie
Daan Marselis
Lucien Hordijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4627

Een Europese wet die farmaceutische bedrijven moest helpen medicijnen te ontwikkelen voor zeldzame aandoeningen is vooral een goudmijn voor de industrie gebleken.

Afgelopen november staan de bazen van het farmabedrijf Celgene op het punt de champagneflessen te ontkurken. Als het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) een nieuwe weesvergunning toekent aan haar kroonjuweel lenalidomide (Revlimid), zal de multinational haar vierde toepassing van dit middel voor een zeldzame ziekte binnenhengelen. Daarmee kan de zogeheten ‘marktexclusiviteit’ van het bekende kankermedicijn nog langer worden opgerekt dan de twaalf jaar die het al geniet.

Lenalidomide is een chemische afgeleide van thalidomide, in de volksmond beter bekend als softenon. Een oud, berucht medicijn. In de jaren zestig werd het van de Europese markt gehaald nadat het in verband was gebracht met baby’s met misvormde ledematen. Maar na het nodige moleculaire gesleutel kwam in 2007 een opvolger op de markt: lenalidomide. En dat groeide uit tot een van de meest winstgevende weesgeneesmiddelen ooit gelanceerd. Tot 2019 bedroeg de wereldwijde omzet van lenalidomide zo’n 55 miljard euro.

Waarom zou de EMA überhaupt…

Auteursinformatie

Contact Redactie NTvG (redactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties