Vulvovaginale klachten, dyspareunie en orale mucosa-afwijkingen: erosieve lichen planus

Klinische praktijk
H.V.H. Mous
Th.J.M. Helmerhorst
J.C. den Hollander
W.I. van der Meijden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:881-5
Abstract

Dames en Heren,

In 1974 werd voor het eerst de mogelijke samenhang tussen orale en genitale erosieve lichen planus gemeld.1 In 1982 werd voor het eerst de term ‘vulvovaginaal-gingivaal syndroom’ gebruikt voor een aandoening bestaande uit vulvodynie, dyspareunie, fluor vaginalis en afwijkingen van het mondslijmvlies.2 De mogelijke samenhang tussen orale en genitale afwijkingen en klachten kan de alerte medicus helpen sneller een juiste diagnose te stellen. De soms ernstige klachten en het feit dat niet alleen bij de orale,3 maar ook bij de vulvaire vorm van erosieve lichen planus maligne ontaarding is beschreven,4-6 rechtvaardigen meer aandacht voor dit ziektebeeld. In deze les demonstreren wij u een aantal patiënten met een genitale erosieve lichen planus.

Patiënt A, een 46-jarige para II, werd door de huisarts naar de vulvapolikliniek verwezen. Drie jaar eerder waren pruritus vulvae, vulvodynie en dyspareunie ontstaan. Na 2 jaar was coïtus geheel onmogelijk geworden…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam.

Afd. Verloskunde en Vrouwenziekten: H.V.H.Mous, assistent-geneeskundige (thans: Medisch Centrum Rijnmond-Zuid, locatie Zuider, Groene Hilledijk 315, 3075 EA Rotterdam); prof.dr.Th.J.M.Helmerhorst, gynaecoloog.

Afd. Klinische Pathologie: J.C.den Hollander, patholoog-anatoom.

Afd. Dermatologie en Venereologie: dr.W.I.van der Meijden, dermatoloog.

Contact H.V.H.Mous (h.mous@freeler.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties