Voedselimpactie: vaak flexibele, soms starre endoscopie

Klinische praktijk
Nynke C. Talstra
Emmanuel A.M. Mylanus
Joost P.H. Drenth
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:B234
Abstract

Dames en Heren,

Bij een voedselimpactie in de slokdarm is endoscopische interventie mogelijk.1 Op grond van in totaal 223 voedselimpacties bij 194 patiënten in de Verenigde Staten wordt geschat dat er jaarlijks 13 voedselimpacties per 100.000 inwoners optreden waarvoor endoscopische interventie noodzakelijk is.2 Het doel daarvan is om de voedselbrok veilig uit de slokdarm te verwijderen. Er staan de medisch specialist hierbij twee typen endoscopie ter beschikking, flexibele en starre. Bij beide typen zijn er risico’s; de procedure kan bijvoorbeeld gecompliceerd worden door perforatie van de slokdarm.

In dit artikel beschrijven wij de casussen van 3 patiënten met een voedselimpactie in de slokdarm en de toepassing en mogelijke complicaties van endoscopische technieken bij de behandeling.

Ziektegeschiedenissen

Patiënt A, een 62-jarige man, presenteerde zich in het ziekenhuis nadat hij zich had verslikt in een stuk vlees. Hij had klachten over voedselimpactie in de slokdarm. Men probeerde de vleesbrok, die…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, Nijmegen.

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: N.C. Talstra, arts in opleiding tot maag-darm-leverarts; prof.dr. J.P.H. Drenth, maag-darm-leverarts.

Afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde: dr. E.A.M. Mylanus, kno-arts.

Contact prof.dr. J.P.H. Drenth (joostphdrenth@cs.com)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 8 juli 2008

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties