Voedingsinterventie en follow-up-onderzoek bij macrobiotisch gevoede kinderen van 1 tot 2 jaar

Onderzoek
P.C. Dagnelie
W.A. van Staveren
F.J.V.R.A. Vergote
J.G.A.J. Hautvast
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:341-5
Abstract

Samenvatting

Als vervolg op een beschrijvend onderzoek naar de voedingstoestand en groei van macrobiotisch gevoede kinderen (n = 53) werd een interventie-onderzoek uitgevoerd bij 27 kinderen met duidelijke voedingsdeficiënties. Het interventieprogramma bestond uit een informatiebrochure met de voedingswaarden van macrobiotische en andere voedingsmiddelen, een regelmatig verschijnende nieuwsbrief en het advies om voor voedingsaanpassing contact met een macrobiotisch consulent op te nemen.

Aanpassingen binnen de macrobiotische voeding bleken niet tot verbetering van de groei en bloedbepalingen te leiden. Als gevolg van deze resultaten is in de macrobiotische beweging een groeiende bereidheid ontstaan de macrobiotische voeding op essentiële punten bij te stellen. Als aanvulling zijn aanbevolen: een vetbron (minimaal 20-25 gdag), vette vis (minimaal 100-150 gweek) en melkprodukten (minimaal 150-250 gdag).

Auteursinformatie

Landbouwuniversiteit, Vakgroep Humane Voeding, Postbus 8129, 6700 EV Wageningen.

Dr.ir.P.C.Dagnelie en prof.dr.W.A.van Staveren, voedingskundigen; F.J.V.R.A.Vergote, kinderarts; prof.dr.J.G.A.J.Hautvast, arts-voedingskundige.

Contact prof.dr.W.A.van Staveren

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties