Virale hemorragische koorts

Klinische praktijk
P.A. Kager
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:448-52
Abstract

Samenvatting

Virale hemorragische koortsen, waaronder Lassa-koorts en gele koorts, leiden buiten Nederland tot tienduizenden doden per jaar. De virussen worden veelal overgebracht door muggen, door teken of via uitwerpselen van knaagdieren.

Voor reizigers zijn gele koorts, dengue en Lassa- en Ebola-koorts van belang. Voor gele koorts bestaat een effectief vaccin. Dengue wordt bij reizigers regelmatig gezien; de preventie berust op het voorkómen van muggenbeten, de behandeling is symptomatisch. Lassa- en Ebola-koorts komen onder reizigers uiterst zelden voor; een protocol waarin staat hoe te handelen is verkrijgbaar bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bij een patiënt uit de tropen met koorts en bloedingsneiging dient diagnostiek te geschieden die gericht is op behandelbare aandoeningen als malaria, buiktyfus, een rickettsiose of een bacteriële sepsis, omdat de kans op zo'n aandoening veel groter is dan die op Lassa- of Ebola-koorts.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Inwendige Geneeskunde, onderafd. Infectieziekten, Tropische Geneeskunde en Aids, Postbus 22.700, 1100 DE Amsterdam.

Prof.dr.P.A.Kager, internist.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties