Hoe stel je de diagnose? Wanneer behandel je operatief?

Verworven klapvoet

Lopende voeten
Uzaifa Sheikh
Tjeerd R. de Jong
Joris M. Franken
Wytske A. Hofstra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D7865
Abstract

Beste collega’s,

In dit artikel gaan we het hebben over de verworven klapvoet bij volwassen patiënten. Er zijn verschillende aandoeningen die dit kunnen veroorzaken. Wij laten de belangrijkste oorzaken en behandelingen de revue passeren.

In de huisartsenpraktijk wordt een klapvoet meestal conservatief behandeld. Het diagnosticeren van de onderliggende oorzaak is van belang om de patiënt de juiste behandeling te kunnen bieden. Zo’n behandeling kan de oorzaak van de klapvoet wegnemen of de klapvoet zelf corrigeren. Denk bijvoorbeeld aan een neurolyse van de n. peroneus, decompressie bij een radiculopathie op niveau L5 of een peestranspositie van de m. tibialis posterior.

In deze klinische les beschrijven wij twee patiënten met een verworven klapvoet en illustreren wij het belang van een volledige anamnese, zorgvuldig lichamelijk onderzoek en correct aanvullend onderzoek om de indicatie voor een operatieve behandeling…

Auteursinformatie

Catharina Ziekenhuis, afd. Plastische Chirurgie Eindhoven: drs. U. Sheikh, anios plastische chirurgie. Isala, Zwolle. Afd. Plastische Chirurgie: drs. T.R. de Jong en drs. J.M. Franken, plastisch chirurgen; afd. Neurologie: dr. W.A. Hofstra, neuroloog.

Contact U. Sheikh (uzaifa.sheikh1996@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Uzaifa Sheikh ICMJE-formulier
Tjeerd R. de Jong ICMJE-formulier
Joris M. Franken ICMJE-formulier
Wytske A. Hofstra ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties