Veel volwassenen met een aangeboren hartaandoening niet meer onder controle

Onderzoek
Jeroen C. Vis
Mark J. Schuuring
Enno T. van der Velde
Lia C.J.M. Engelfriet-Rijk
Irene M. Harms
Sylvia Mantels
Berto J. Bouma
Barbara J.M. Mulder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A3767
Abstract

Samenvatting

Doel

Het identificeren van volwassenen met een aangeboren hartaandoening die niet meer onder cardiologische controle zijn.

Opzet

Dwarsdoorsnedeonderzoek.

Methode

Volwassenen met een aangeboren hartaandoening die niet meer onder cardiologische controle zijn werden door middel van een nationale campagne met billboards en advertenties opgeroepen zich te melden bij de CONCOR(CONgenitale CORvitia)-projectgroep.

Resultaten

Via de nationale campagne werden in totaal 593 patiënten geregistreerd, van wie 85% een lichte en 15% een matige tot ernstige aangeboren hartaandoening had. Binnen 1 jaar was 66% van de geïncludeerde patiënten onderzocht door een cardioloog. Bij 22% van deze patiënten was binnen 1 jaar aanvullende cardiologische controle nodig. Bij 16% van de patiënten werden nieuwe restafwijkingen gevonden; bij 3 patiënten van deze groep moest de pulmonalisklep worden vervangen.

Conclusie

Tijdens deze omvangrijke nationale campagne werd duidelijk dat een aanzienlijk aantal volwassenen met een aangeboren hartaandoening niet meer onder cardiologische controle was. Na chirurgische correctie van hartaandoeningen op de kinderleeftijd komen echter veel restafwijkingen voor in deze patiëntengroep. Bedreigende restafwijkingen kunnen symptoomloos aanwezig zijn. Cardiologische controle blijft daarom bijna altijd noodzakelijk, ook voor patiënten zonder klachten. Zowel patiënten met een aangeboren hartaandoening als hun zorgverleners moeten hierover goed geïnformeerd zijn.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Afd. Cardiologie, Amsterdam.

Dr. J.C. Vis, aios; Drs. M.J. Schuuring, arts-onderzoeker; L.C.J.M. Engelfriet-Rijk, I.M. Harms en S. Mantels, onderzoeksverpleegkundigen; dr. B.J. Bouma en prof.dr. B.J.M. Mulder, cardiologen.

Leids Universitair Medisch Centrum, Afd. Cardiologie, Leiden.

Dr. E.T. van der Velde, medisch fysioloog.

Contact prof.dr. B.J.M. Mulder (b.j.mulder@amc.uva.nl)

Verantwoording

Dit onderzoek was niet mogelijk geweest zonder het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN), de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), iedereen die betrokken was bij de realisatie van de campagne en de 16 cardiologen die 800 km gefietst hebben om geld op te halen voor CONCOR.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: CONCOR ontving voor de nationale campagne een onvoorwaardelijke gift van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. De sponsor had geen rol in de analyse en interpretatie van data, de voorbereiding of goedkeuring van het manuscript.
Aanvaard op 21 december 2012

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Hartfalen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties